Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 25-10-2001 Nagezonden persbericht district Kerkrade (JK - 20.20 uur) Kerkrade, 25 oktober 2001

Kerkrade; PMA in XTC-tabletten aangetroffen

In een woning aan de Ailbertuslaan in Kerkrade trof de politie zondag 21 oktober omstreeks 14.00 uur het stoffelijk overschot aan van de 23-jarige bewoner.
Tijdens het onderzoek werd bekend dat de man in de voorafgaande nacht kennelijk enkele XTC-tabletten gebruikt had. In de woning werden nog enkele tabletten aangetroffen die voor nader onderzoek naar het Forensisch Instituut in Rijswijk gestuurd werden. Vandaag, 25 oktober, berichtte het Instituut dat in de pillen de stof Paramethoxy Amfetamine (PMA) is aangetroffen.

Betreffende pillen zijn crèmekleurig met donkere en lichte spikkels en dragen het Superman-logo.
De pillen zijn qua vorm en samenstelling nauwelijks te onderscheiden van de gangbare XTC-tabletten.
Het bestanddeel PMA is echter veel krachtiger en gevaarlijker dan het MDMA dat in gebruikelijke tabletten wordt aangetroffen. De werking van de gevaarlijke PMA-pil laat langer op zich wachten waardoor men geneigd is meer pillen eventueel in combinatie met andere middelen te nemen. Bij een te hoge dosis lopen de lichaamstemperatuur en de bloeddruk sterk op.
Daarnaast zijn de kenmerken een hoge hartslag, stuiptrekkingen en kan de gebruiker in coma raken met de dood tot gevolg.

Op 26 juli jl. werd in Maastricht een 30-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats aangehouden die 212 op XTC-gelijkende tabletten bij zich had die eveneens PMA bleken te bevatten. Deze pillen droegen toen het Nike-logo.
Ook in Eindhoven zijn recentelijk pillen met PMA aangetroffen.

De politie stelt een verder onderzoek in.

(Bureau Communicatie District Kerkrade; 045-400 20 06)