Microsoft Windows XP wereldwijd geïntroduceerd

Bill Gates en prominente gasten lanceren Windows XP in New York

Schiphol-Rijk, 25 oktober 2001 - Over de hele wereld kondigt Microsoft vandaag aan dat Windows XP beschikbaar is. Klanten kunnen het nu aanschaffen bij een nieuwe PC of als los pakket. Tijdens deze voor Microsoft belangrijkste productlancering in de geschiedenis gaf Bill Gates, Microsoft chairman en chief software architect, in New York een keynote speech, samen met prominenten uit de industrie en 50 partners. Ook burgemeester Giuliani van New York was aanwezig.

"Dit is een belangrijke dag voor PC-gebruikers en voor de PC-industrie," aldus Gates. "Met de lancering van Windows XP breekt een nieuw personal computing-tijdperk aan. Deze krachtige nieuwe versie van Windows biedt gebruikers meer dan ooit. Het stelt hen in staat om alle mogelijkheden van de PC optimaal te benutten en te profiteren van alles wat de digitale wereld hun biedt."

Een panel van industrieleiders, onder wie Bill Gates, Craig Barrett van Intel en CEO's van de belangrijkste computerfabrikanten, hielden een discussie over de personal computer-industrie en de vooruitzichten voor de komende feestdagen en daarna. Microsoft sponsorde tevens een gratis concert van popmuzikant Sting in New York. Behalve in New York vonden er 62 evenementen plaats de VS en 50 in steden over de hele wereld, onder andere met CEO Steve Ballmer in Europa en President Rick Belluzo in Zuid Amerika.

Hoewel de officiële lancering van Windows XP vandaag plaatsvond, hebben klanten hun belangstelling voor de nieuwe versie al getoond, door Windows XP reeds in groten getale vooraf te bestellen. Microsoft verwacht met Windows XP het succes van Windows 95 tenminste te evenaren.

Windows XP Professional en Home Edition
"Met Windows XP op hun PC krijgen gebruikers een verbeterde maar toch eenvoudigere computer-ervaring," aldus Jim Allchin, vice president of Windows bij Microsoft. "Mensen kunnen nu gemakkelijk dingen doen die ze nog nooit eerder met hun PC hebben kunnen doen, terwijl bedrijven sneller en slimmer kunnen werken met betere tools die voorzien in de behoeften van organisaties van iedere grootte."

Windows XP Home Edition is ontworpen voor thuisgebruikers en families, en biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van digitale fotografie en videobewerking, thuisnetwerken en communicatie

Windows XP Professional is het beste besturingssysteem voor bedrijven en voor gebruikers die het meeste uit hun PC willen halen. Deze editie biedt onder andere remote access, betere beveiligingsfuncties, hogere prestaties, beheersbaarheid en ondersteuning voor meerdere talen. 150.000 desktops zijn intussen al uitgerust met het nieuwe besturingssysteem, terwijl organisaties Windows XP binnenkort op nog eens ruim 1 miljoen systemen zullen installeren. Honderden ondernemingen over de hele wereld zijn Windows XP aan het testen en evalueren.

Zowel Windows XP Professional als Window XP Home Edition zijn beschikbaar als upgrade en als volledige versie.

Meer informatie over Windows XP is te vinden op de website van Microsoft: www.microsoft.com/windowsxp/ of www.microsoft.nl/windowsxp/