Rijksuniversiteit Groningen

Promotie

Doeloverschrijding bij NV en BV

Niet iedereen is zich er van bewust dat elke rechtspersoon - bijvoorbeeld een NV of BV - over een (statutair) doel beschikt. Dit kent twee aspecten. Allereerst dient het doel als richtlijn voor bestuurders bij hun bestuurshandelingen. Als zij die handelingen verrichten in strijd met het doel, dan handelen zij onrechtmatig jegens de rechtspersoon. Dat heet de interne werking van het doel. Een enkele keer kan een rechtspersoon een reeds aangegane rechtshandeling met een wederpartij (die dan wel te kwader trouw moet zijn) op grond van doeloverschrijding vernietigen. Dan hebben wij het over de externe werking van het statutaire doel. Hoe nauwer het doel is omschreven, hoe meer bescherming dit biedt tegen wederpartijen te kwader trouw. In het bedrijfsleven zelf wordt een nauw omschreven doel echter vaak als erg beperkend ervaren. Daarom worden doelen meestal zo breed mogelijk omschreven en biedt het doel dus vrijwel geen bescherming meer. Edo Groenewald beschrijft in zijn proefschrift dit onderdeel van het rechtspersonenrecht en vergelijkt de regelgeving in ons land met die in omringende landen. Hij bepleit de afschaffing van de externe werking van het doel voor wat betreft de NV en BV. /JS

Edo Groenewald (Haarlem, 1946) studeerde rechten in Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Handelsrecht van de Juridische faculteit van de RUG.

Datum en tijd

donderdag 25 oktober 2001, 16.00 uur

Promovendus

T. Groenewald, tel. (020)679 04 98 e-mail: Th.Groenewald@inter.nl.net

Proefschrift

Doeloverschrijding bij NV en BV

Handelsuitgave

Het proefschrift wordt opgenomen in de serie Uitgave vanwege het Instituut Ondernemingsrecht, Uitgeverij Kluwer, ISBN 90 268 385 30.

Promotor

prof.mr. L. Timmerman

Faculteit

rechtsgeleerdheid

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen