Nederlandse Spoorwegen

Persbericht

Voorlopig geen strippenkaarten in kaartautomaten 25 oktober 2001
Vanaf dinsdag 30 oktober zijn voorlopig geen strippenkaarten te koop in de NS-kaartverkoopautomaten. NS is in de afgelopen maanden geconfronteerd met veel inbraken in de verkoopautomaten. Hierbij hebben de daders het voorzien op de strippenkaarten. Bij de kraakacties, die s nachts plaatsvinden op verlaten stations, worden de kaartverkoopautomaten ernstig beschadigd. Inmiddels zijn zoveel automaten beschadigd dat de verkoop van treinkaartjes belemmerd wordt. De kaartautomaat is een belangrijk verkooppunt van vervoerbewijzen, zeker ook tijdens de invoering van de Euro wanneer de kaartautomaat door de mogelijkheid van pinbetaling de belasting aan de loketten kan verminderen. Om verdere beschadiging en hinder te voorkomen, heeft NS besloten de verkoop van strippenkaarten tijdelijk te stoppen. De consumentenorganisaties, vertegenwoordigd in het LOCOV, zijn geïnformeerd over deze maatregel.

Van de 620 kaartverkoopautomaten zijn er inmiddels 40 ernstig beschadigd. Ondanks technische aanpassingen en diverse beveiligingsvoorzieningen is het aantal gevallen van gekraakte automaten de laatste tijd toegenomen. Bij de kraakacties worden de automaten dusdanig beschadigd dat deze verwijderd moeten worden en er ook geen verkoop van treinkaartjes meer kan plaatsvinden. Met de verwijdering van de strippenkaarten zal naar verwachting het aantal inbraken sterk afnemen en kan de verkoop van treinkaartjes via de kaartautomaten in ieder geval doorgaan. NS blijft werken aan preventieve maatregelen en het justitieel onderzoek naar de daders loopt. De strippenkaarten zijn eind februari weer te koop bij de kaartverkoop-automaten.
Strippenkaart elders kopen

Met een advertentie in de landelijke dagbladen en regionale kranten en een sticker op de kaartverkoopautomaten worden reizigers geïnformeerd over deze maatregel. Voor strippenkaarten kunnen zij terecht bij de bekende verkoopadressen: de NS-loketten, Wizzl, Albert Heijn, postkantoren-/agentschappen, tabaksspeciaalzaken en de verkoopkantoren en automaten van stads- en streekvervoerders. NS adviseert reizigers hun strippenkaarten van te voren te kopen omdat losse kaartjes in de bus en tram duurder zijn.