Vopak NV

Vopak Essberger ChemPool en Stolt-Nielsen Transportation Group Ltd. hebben de intentie hun Europese chemie tanker kustvaart vloten te combineren

Rotterdam, 25 oktober 2001

Vopak Essberger ChemPool te Dordrecht, Nederland, en te Hamburg, Duitsland, en Stolt Nielsen Transportation Group Ltd., opererend onder de naam Stolt-Nielsen Inter European Services (SNIES) te Rotterdam, Nederland, maken heden bekend dat zij de intentie hebben een samenwerkingsverband in de vorm van een joint venture aan te gaan, waarin zij hun respectievelijke chemie tanker kustvaart vloten willen combineren.

De intentie is om op 1 december 2001 met de joint venture van start te gaan onder de naam:

Vopak Essberger Stolt ChemPool

Voordat de joint venture effectief kan worden is goedkeuring vereist van de Europese Commissie.

De joint venture heeft de intentie om vanuit de twee huidige ChemPool kantoren te Hamburg en Dordrecht te gaan opereren.

Voorts ligt het in de bedoeling dat de commerciële en operationele afdelingen van Stolt-Nielsen Inter European Services (SNIES) zich zullen voegen bij de reeds bestaande commerciële en operationele organisatie van Vopak Essberger ChemPool in zowel Hamburg als Dordrecht.

De verdeling van de huidige marketingverantwoordelijkheden blijft gehandhaafd en wordt op de hierna genoemde wijze verdeeld over de twee kantoren:

Vervoer van/naar en binnen het Baltische gebied : Hamburg Vervoer van/naar en binnen het Noordzee gebied : Hamburg en Dordrecht Vervoer van/naar en binnen het westelijk/centrale Middellandse Zee gebied : Dordrecht Vervoer van/naar en binnen het oostelijk Middellandse Zee gebied : Dordrecht en Hamburg

Chartering en lading-/scheepsallocaties zullen op de huidige wijze door de kantoren in Hamburg en Dordrecht worden voortgezet daarbij gebruik makend van de meest efficiënte hightech communicatiesystemen.

De gemeenschappelijk te exploiteren vloot zal bestaan uit 35 schepen met een totale capaciteit van circa 150.000 ton draagvermogen. Alle schepen zijn dubbelwandig uitgevoerd met roestvrijstalen tanks en laad-/lossystemen en voldoen voorts aan de meest recente internationale veiligheidsrichtlijnen.

De verwachting is dat het nieuwe samenwerkingsverband niet alleen wezenlijke operationele efficiëntieverbeteringen voor de nieuwe combinatie oplevert, maar tevens de ChemPool in staat moet stellen haar klanten een duidelijk verbeterde en flexibelere inzet van de vloot verschaft, waarbij ook een verdere verbetering van de dienstverlening wordt bewerkstelligd. Door gebruik te maken van combinaties van diensten die elk van de partners individueel kan aanbieden, zal de joint venture bovendien in staat worden gesteld haar klanten geïntegreerde logistieke oplossingen aan te bieden.

Voor nadere informatie:
Koninklijke Vopak N.V.
Corporate Communication Vopak Chemical Tankers B.V. Michiel van Ravenstein Peter J. van Loef Telefoon : 010 - 4002777 Telefoon : 078 6528430 E- mail : peter.van.loef@vopak.com Investor Relations
Bart van Dam
Telefoon : 010- 4002716

E- mail : corporate.communication@vopak.com Website : www.vopak.com

John T. Essberger GmbH & Co John T. Essberger GmbH & Co Michael Adeltoft Svante Domizlaff (Public Relations) Telefoon : + 49 40 38016544 Telefoon : + 49 40 38016611 E- mail : madeltof@jte.rantzau.de E- mail : sdomizla@dal.rantzau.de

Stolt-Nielsen Inter European Services Stolt-Nielsen Transportation Group Ltd. Walter Wattenbergh Richard Wingfield Telefoon : 010-2996666 Telefoon : 00-1-203-6253768 E- mail : wwattenbergh@stolt.com E- mail : rwingfield@stolt.com

Profiel Vopak
Vopak Chemical Tankers B.V. is een 100% dochter van Koninklijke Vopak N.V. en is verantwoordelijk voor de Europese chemie tanker kustvaart vloot activiteiten.Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van tankopslag bedrijven, tankers en tankcontainers en een Noord - Amerikaans en Europees netwerk van distributiecentra. Vopak: de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Profiel John T. Essberger
John T. Essberger GmbH & Co. is de tanker shipping divisie van de particuliere Rantzau Groep in Hamburg, één van de grootste Duitse rederijen. De Rantzau Groep is actief in diverse lijnvaart activiteiten van en naar Zuid-, West- en Oost Afrika en de Indische Oceaan, in de droge lading vaart, bulkcarriers en ship management. De belangen in vloeibare bulk scheepvaart omvatten zowel de chemie tanker activiteiten in Europa, als een chemie tankervloot die opereert in Zuid en Oost Azië. Daarnaast is John T. Essberger actief als shipbroker in Hamburg en Kaapstad, Zuid Afrika, en als scheepsagent in de belangrijkste Duitse havens.

Profiel Stolt-Nielsen
Stolt-Nielsen Transportation Group Ltd., dochteronderneming van Stolt-Nielsen S.A., beschikt, tezamen met haar alliantie partners, over het grootste netwerk ter wereld van transport- en opslag faciliteiten van vloeibare chemicaliën, zuren, eetbare oliën en andere specifieke vloeibare producten. Door logistieke management systemen en diensten op het gebied van parcel tankers, tank containers, terminals, spoorvervoer en binnenvaart aan te bieden, levert Stolt-Nielsen kostenbesparende oplossingen voor single mode, multi-modal en full supply chain management services om aan de wensen van haar klanten te voldoen.