Ingezonden persbericht

ex woordervoerder VMJ stopt met overleg met Nederland

, 25-10-2001 -- Open Brief Onderwerp: Terugtrekking van G. Makatita uit overleg met de Nederlandse overheid. Geachte heer Koolen, Via deze brief, cq e-mail, wil ik u hierbij op de hoogte stellen dat ik mij uit het overleg met de Nederlandse overheid, cq minister van Boxtel van het minesterie Groot Stedenbeleid en Intergatie, terug trek. Daarnaast zal ik voorlopig ook het woordvoerderschap van de Vrije Molukse Jongeren naast me neerleggen. De Vrije Molukse Jongeren zullen mettertijd met u contact opnemen, over eventuele verdere overleg en over afspraken omtrent de agenda-commissie voor gestructureerde overleg tussen de Molukse samenleving in Nederland en de Nederlandse overheid.

De reden van mijn terugtrekking uit het overleg zijn als volgt:


1. Allereerst waren de eerdere ontmoetingen tussen u en de Molukse jongeren in Nederland vruchteloos gebleken. Er zijn tot nu toe geen enkele harde afspraken gemaakt om de situatie op de Molukken te verbeteren. Daarnaast heeft u en Minister Van Boxtel geen enkele moeite gedaan om eisen zoals een over-leg tussen Minster van Aartsen en Minster-president Kok met de Molukse Jongeren in Nederland tot stand te laten komen.

2. Na diverse verzoeken van diverse Molukse organisaties en personen, blijkens stille tochten, demonstraties, petities en tijdens formele als informele overleg bijeenkomsten, heeft de Nederlandse Overheid nimmer de verzoeken serieus genomen, laat staan in behandeling genomen om een wapenembargo tegen de Indonesische Overheid en een veroordeling over de Indonesische veiligheids-apparaat en de Indone-sische overheid uit te spre-ken. Noch heeft de Nederlandse Overheid moeite genomen om het bij de VN op de agenda te laten komen.

3. De hypocritische houding van de Nederlandse overheid in de afgelopen 3 jaar, zeker omtrent hun beleid over de Molukken ten opzichte van andere buitenlandse en koninklijke beleid.
Zo zijn er nog vele punten, echter dit zijn de 3 hoofdpunten omtrent mijn beslissing, mezelf terug te trekken uit het overleg met de Nederlandse overheid en in goed overleg met de Vrije Molukse Jongeren mezelf terug te trekken als woordvoer-der van de Vrije Molukse Jongeren.

Ik zal bovenstaande punten zo kort mogelijk verduidelijken, opdat men mij geen vaagheden kan worden verweten.

Om met punt 1 te beginnen: Minister van Boxtel heeft in het eerste overleg met de Molukse jongeren in Nederland (dat gesprek heeft plaatsgevonden in Utrecht) toegeven dat de Nederlandse Overheid humanitaire en wederopbouw gelden naar het Joint Comité in Jakarta zijn gestort. Deze Joint Comité is een samenwerking organisa-tie van de Nederlandse en Indonesische overheid. Tijdens het eerste gesprek heeft Minister Van Boxtel te kennen gegeven dat het Joint Comité een zeer bedenkelijke rol speelt omtrent het verdelen van het geld. Er gaan zelfs geruchten dat het geld verduistert is door het Joint Comité zelf. Toch is de Nederlandse overheid niet van plan om deze Joint Comité aan een onderzoek te laten onderwerpen, men heeft besloten om tot aan december 2000 met deze samenwerking door te gaan. NB: De 25 miljoen overheidsgeld ( 22 miljoen naar JC en 3 miljoen naar het project :"Samen op weg voor de Molukken") betaald door de Nederlandse belasting betaler, is nimmer gevraagd door de Molukkers op de Molukken als in Neder-land. De centrale vraag is altijd geweest om oplossingen te creëren en uit te voeren om een eeuwigdurende vrede te laten terugkeren op de Molukken. Immers geld voor humanitaire doeleinden is slechts een tijdelijke oplossing om humanitaire nood te verzachten.

Daarnaast is er tijdens de 2 overleg bijeenkomsten tussen u en de Molukse jongeren gesproken over een wapen-embargo tegen Indonesië. Nu vloeien we ook gelijdelijk punt 2 binnen, immers dit is door meerdere Molukse organisaties en personen ge-vraagd. Deze vraag is altijd gesteld, omdat het voor een ieder duide-lijk is geweest dat het Indonesische veiligheids-apparaat een zeer dubieuze rol speelt in geheel Indonesië. Beelden en docu-menten zijn er in overvloed. Daarnaast is bekend dat het Indonesische overheid totaal geen invloed heeft op het Indone-sische veiligheids-apparaat. Het Indonesische veiligheids-apparaat geeft niet alleen maar steun aan de Extremistische groeperingen op de Molukken ( denk aan de Laskar Jihad-strijders) maar brengt ook nog eens drugs de Molukken binnen om een nog grotere instabiele situatie op de Molukken te creëren. Daarnaast speelt het Indonesische leger een zeer bedenkelijke rol in Aceh, Papua, West-Timor en zelfs in het pas afgeschei-den Oost-Timor. Beelden en rapporten komen nog steeds naar buiten, waarbij bewezen wordt dat het Indonesische veilig-heids-apparaat ten heden dage mensenrechten schendt.

Het argument dat Minister Van Boxtel heeft gegeven, dat een wapen-embargo geen nut heeft is tijdens het overleg zeer vreemd ervaren. Immers het argument dat een wapenvergunning aan bijvoorbeeld het HSA (voor radarapparatuur) voor een wapenembargo gaat, geeft aan hoezeer Nederland wil profiteren van de economische relatie met Indonesië, zelfs ten koste van mensenlevens, mensenrechten en de Nederlandse belastingbeta-ler.

Over de VN-agenda hoef ik alleen maar door te verwijzen naar de openbare samenvattende verslagen en rapporten over de Nederlandse voorzitterschap in de VN. Hierbij is geen enkele keer het woord Molukken in opgenomen, wat laat zien hoeveel "moeite" de Nederlandse overheid heeft gedaan voor de Moluk-ken.

Als laatste wil ik punt 3 verduidelijken: Nederland meet met minimaal 2 maten, men maakt zich internati-onaal belachelijk gemaakt, omdat Nederland geen principes kent. Is het niet zo dat de vader van de toekomstige koningin Maxima niet welkom is op de bruiloft van zijn eigen dochter? Dit omdat er geruchten gaan dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan schendingen van mensenrechten? Mijn vraag luidt dan alleen maar, waarom probeert de Nederlandse Overheid en het Konink-lijke famillie hierbij roomser te zijn dan de Paus, terwijl Nederland wel het Indonesische overheid steunt en support? Is het dan nog steeds niet duidelijk dat de Indonesische overheid en veiligheids-apparaat ook mensenrechten schendt. Immers heeft de ex-voorzitter van het Indonesische parlement, Amien Raiis, niet openlijk de Laskar Jihad gesteund en zelfs opge-roepen tot een "heilige " oorlog op de Molukken? Is het niet zo dat er zelfs in het Indonesische parlement steun is voor de Taliban regime en Osama Bin Laden? Is het niet zo dat de Vice-President van Indonesië, Hamzah Haz, een partijgenoot en vriend is van Amien Raiis?

Over Osama Bin Laden gesproken, Nederland heeft Osama Bin Laden al veroordeeld terwijl er nog geen staande bewijs is dat hij achter de aanslagen zit op het Amerikaanse volk en over-heid van 11 september 2001. Toch weigert Nederland een veroor-deling uit te spreken over de Indonesische overheid en Indone-sische veiligheids troepen, terwijl hiervoor duidelijke aan-wijzingen en bewijzen zijn dat Indonesië voortdurend mensen rechten schendt, het leger en extremistische groeperingen terroristische aanslagen pleegt op (religieuze) doelen en bevolking, niet alleen op de Molukken, Aceh, Papua, West- en Oost-Timor, maar ook in ande-re delen in Indonesië. Terwijl er wereldwijd beelden naar buiten zijn gebracht, waar men trai-nigskampen in volle functioneren ziet, waarbij potentiële terroristen worden getraind. Deze extremistische groepen hebben zelfs zoveel invloed, dat de Indonesische regering zich niet alleen laat beïnvloeden, maar zelfs samenwerkt met deze terroristische groeperingen.

Waarom durft Nederland deze terroristische groeperingen en de Indonesische overheid en veiligheids-apparaat niet te veroordelen laat staan acties hierop te ondernemen? Terwijl wij de Molukse samenleving bewijzen en overhandigd hebben aan de Nederlandse overheid dat de Taliban en Osama Bin Laden hun (financiële) banden en mensen hebben niet alleen in de Molukken maar ook elders in Indonesië?

Uit hierbovenstaande kan ik alleen maar concluderen dat de Nederlandse overheid, sinds zij voet hebben gezet op de Molukken, tot aan de dag van vandaag, Molukkers waar dan ook ter wereld hebben voorgelogen, misbruikt en zoet hebben gehouden met mooie woorden. Ik durf zelfs te beweren dat de Nederlandse Overheid de Molukken hebben verkracht en berooid hebben achtergelaten.

Mij rest dan niets meer dan mijn bijdrage aan het overleg met de Nederlandse overheid acuut stop te zetten en mijn eigen koers te gaan varen.

Ten slotte heb ik nog 2 opmerkingen te maken aan de Nederlandse Overheid;

Ondanks dat Nederland zijn beloftes en woorden breek, vergeet nooit dat een Molukker dit zeer zelden doet!

In verband met de actuele situatie op de wereld, wordt het dan niet tijd om "Dr. Mulder" van stal te halen en aan hem aan te bieden in strijd om het terrorisme het hoofd te bieden?

Meneer Koolen, ik denk dat ik u hierbij voldoende op de hoogte heb gebracht van mijn standpunt. Ik ga er van uit dat u deze brief ook doorstuur aan u bazen, Ministers van Nederland Dhr Van Boxtel, Dhr. Van Aartsen en Dhr. Kok.

Hoogachtend George D. F. Makatita