DSM

36N 25 oktober 2001

Bedrijfsresultaat EUR 130 miljoen (-13% ten opzichte van tweede kwartaal 2001); nettowinst EUR101 miljoen (-5%)

Zie voor cijfertabellen www.dsm.com

· Bedrijfsresultaat conform verwachting onder druk door verslechterende marktomstandigheden, versterkt door de tragische gebeurtenissen van 11 september.
· Verwachte verslechtering in diverse markten van performance materials en petrochemicals uitgekomen; zal ook in vierde kwartaal aanhouden. · Sterke bijdrage van Life Science Products in derde kwartaal wordt ook verwacht in vierde kwartaal. · Dalende trend in bedrijfsresultaat zal zich in het vierde kwartaal versterkt voortzetten. Bedrijfsresultaat voor geheel 2001 echter ruim boven EUR 500 miljoen.

Op dit kwartaalbericht is geen accountantscontrole toegepast.Bedrijfsresultaat EUR 130 miljoen (-13% ten opzichte van tweede kwartaal 2001); nettowinst EUR101 miljoen (-5%)

Algemeen
DSM realiseerde in het derde kwartaal 2001 een nettowinst van EUR101miljoen; dit was 5% beneden het tweede kwartaal 2001. De nettowinst per gewoon aandeel bedroeg EUR0,99.

Peter Elverding, voorzitter van de Raad van Bestuur van DSM, stelt: "De aan het eind van het tweede kwartaal opgetreden versnelling in de economische teruggang, heeft zich conform verwachting in het derde kwartaal doorgezet. De tragische gebeurtenissen van 11 september hebben de vooruitzichten op korte termijn nog verder verslechterd in veel van onze eindmarkten. We zijn blij dat de bijdrage van ons cluster Life Science Products, waarin ingrediënten voor consumer essentials in pharma en food worden geproduceerd, goed op peil blijft en ten opzichte van vorig jaar sterk is gegroeid."

"Op korte termijn verwacht ik geen verbetering van de economische omstandigheden. Het vierde kwartaal zal daarom voor DSM als geheel een versterkte voortzetting laten zien van de dalende tendens in het bedrijfsresultaat. Voor het jaar als geheel verwacht ik echter een bedrijfsresultaat dat ruim boven EUR 500 miljoen zal liggen. In samenhang met de forse economische tegenwind zal DSM zijn uitgaven en investeringen nog scherper bijstellen, mede in het kader van het al lopende Operational Excellence programma."

Netto-omzet

De netto-omzet in het derde kwartaal 2001 bedroeg EUR1,9 miljard. De omzet liep terug met 4% ten opzichte van het derde kwartaal 2000. Door het snel verslechterende economisch klimaat daalden de volumes autonoom met 3%. Het effect van acquisities en desinvesteringen was +1%. De gemiddelde opbrengstprijzen waren 5% lager. De netto-omzet steeg met 3% door een wijziging in de consolidatiegrondslag met ingang van 2001.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat (na afschrijving goodwill van EUR 8 miljoen) bedroeg in het derde kwartaal EUR 130miljoen, een daling van 29% ten opzichte van het derde kwartaal 2000. Deze afname was het gevolg van lagere marges (opbrengstprijzen minus variabele kosten), vooral bij petrochemicals en fibre intermediates, en lagere afzetten in met name het cluster Performance Materials. Het bedrijfsresultaat van Life Science Products was 20% hoger.

Life sciences

De omzet van het cluster steeg met 19% ten opzichte van de vergelijkbare periode 2000 en het bedrijfsresultaat nam toe met 20%. DSM Fine Chemicals (inclusief Catalytica) realiseerde een duidelijk hogere omzet. Het bedrijfsresultaat bleef ongeveer op hetzelfde niveau als het vorige jaar door druk op marges van enkele fine chemicals en door vertraging van de introductie van nieuwe producten door DSM Catalytica Pharmaceuticals. Dit in afwachting van goedkeuring door de US-FDA (Food and Drug Administration). DSM Anti-Infectives liet een hoger bedrijfsresultaat zien als gevolg van lagere vaste kosten door succesvolle reorganisaties en hogere marges. De activiteiten in voedingsmiddeleningrediënten (DSM Food Specialties en DSM Bakery Ingredients) lieten een stijgend bedrijfsresultaat zien.

Performance Materials

Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat van het cluster lagen beneden het niveau van het derde kwartaal 2000, ook indien gecorrigeerd wordt voor de desinvestering per 1januari 2001 van DSM Engineering Plastic Products. De afzet van alle business groups, met name DSM Engineering Plastics, nam zoals verwacht af door de wereldwijde economische tegenwind, vooral in de sectoren elektra & elektronica en automotive, ofschoon de prijzen in het cluster gemiddeld enigszins stegen. DSM Coating Resins liet een gelijkblijvend resultaat zien, hoewel de afzet van coatings voor optische vezels zwaar onder druk staat sinds de tweede helft van september. DSM High Performance Fibers presteerde sterk en kan de groeiende vraag amper bijhouden. Het resultaat van DSM Composite Resins verbeterde. De afzet van DSM Elastomers stond aanhoudend onder druk. Als gevolg daarvan was het bedrijfsresultaat lager dan in het derde kwartaal 2000, maar bleef op het niveau van het vorige kwartaal.

Polymers & Industrial Chemicals

Door lagere opbrengstprijzen met uitzondering van melamine nam de omzet in het derde kwartaal af ten opzichte van het derde kwartaal 2000. Het bedrijfsresultaat van petrochemicals was duidelijk lager dan in het tweede kwartaal 2001 en het derde kwartaal 2000. De marges van met name polyetheen bleven onder druk doordat de opbrengstprijzen sterker daalden dan de grondstofprijzen. Industrial chemicals presteerde beter dan in het tweede kwartaal 2001, maar minder dan in het derde kwartaal 2000. Het bedrijfsresultaat van DSM Fibre Intermediates was nog licht negatief, terwijl bij DSM Melamine en DSM Agro het resultaat verder verbeterde ten opzichte van het tweede kwartaal. Het bedrijfsresultaat van het cluster was 55% lager dan in het derde kwartaal 2000 en bleef op het niveau van het tweede kwartaal 2001.

Other activities

De omzet nam toe, vooral door de overheveling per 1 januari 2001 van de ABS-tollingactiviteiten uit het cluster Polymers & Industrial Chemicals en de wijziging van de consolidatiegrondslag waardoor de joint venture Noordgastransport nu opgenomen is onder DSM Energy. Het bedrijfsresultaat nam toe door de hogere bijdrage van DSM Energy.

Nettowinst
De post Financiële baten en lasten resulteerde in het derde kwartaal 2001 in een rentelast van EUR 24 miljoen, een stijging van EUR 12 miljoen, vooral veroorzaakt door de financiering van de acquisitie van DSM Catalytica Pharmaceuticals.

De belastingdruk over de eerste drie kwartalen was 18%. Bij het hogere resultaat in het eerste halfjaar hoorde een belastingdruk van 22%. De daling in belastingdruk werd veroorzaakt doordat bij een lager resultaat het relatieve belang van niet belaste en lager belaste resultaten toeneemt. Per saldo resteerde een druk van slechts 8% in het derde kwartaal.

Het Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening na belastingen bedroeg, evenals de Nettowinst, EUR 101 miljoen en is daarmee 5% (EUR 5 miljoen) lager dan in het tweede kwartaal 2001.

Cashflow, investeringen en financiering
De cashflow (nettowinst plus afschrijvingen) in het derde kwartaal bedroeg EUR232 miljoen, hetgeen EUR 58 miljoen minder is dan in het derde kwartaal 2000. De investeringen lagen met EUR129 miljoen onder het niveau van het derde kwartaal 2000 (EUR 140 miljoen). Over januari - september 2001 bedroegen de investeringen EUR 399 miljoen (eerste negen maanden 2000: EUR 440 miljoen). Voor geheel 2001 zullen de investeringen naar verwachting circa EUR 550 miljoen gaan bedragen.

Balans
De financiële gegevens van DSM Catalytica Pharmaceuticals, waarvan de acquisitie eind 2000 werd afgerond, zijn vanaf 2001 geconsolideerd. In de balans ultimo 2000 was de overnamesom geheel opgenomen onder Financiële vaste activa. De consolidatie van genoemde onderneming heeft geleid tot aanzienlijke mutaties in de balans.

Ten opzichte van het tweede kwartaal namen de voorzieningen af. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door het omzetten, op grond van een uitspraak van de fiscus, van kortlopende in langlopende belastingvorderingen, die vervolgens werden gesaldeerd met langlopende belastingverplichtingen die als voorzieningen zijn opgenomen.

Verwachting
De in het eerste halfjaar steeds manifester wordende vertraging in de economische groei is door de gebeurtenissen op 11 september op korte termijn versterkt. Voor de activiteiten in het cluster Life Science Products, die voornamelijk gericht zijn op zogenaamde 'consumer essentials', verwacht DSM de groei van het resultaat in het vierde kwartaal te kunnen continueren. De activiteiten in het cluster Performance Materials worden direct getroffen door plotseling opgetreden vraaguitval, met name in de markten voor elektra en elektronica en in het bijzonder de telecom. De teruggang in het resultaat van dit cluster zal naar verwachting in het vierde kwartaal versterkt doorzetten. Ook van de activiteiten in het cluster Polymers & Industrial Chemicals verwacht DSM in het vierde kwartaal een lagere resultaatbijdrage dan in het derde kwartaal.

Per saldo verwacht DSM dat de dalende trend in het bedrijfsresultaat zich in het vierde kwartaal versterkt zal voortzetten. Het bedrijfsresultaat voor het gehele jaar zal echter ruim boven EUR 500 miljoen uitkomen.

Heerlen, 25 oktober 2001
De Raad van Bestuur

Relevante data
Jaarverslag 2001 14 februari 2002
Datum jaarvergadering 27 maart 2002
Publicatie 1e-kwartaalcijfers 26 april 2002
Publicatie 2e-kwartaalcijfers 25 juli 2002
Publicatie 3e-kwartaalcijfers 25 oktober 2002

Voor meer informatie
DSM, Corporate Public Relations,
tel. (31) 45 5782424, fax (31) 45 5740680
E-mail: press.office@dsm.com
Internet: www.dsm.com
DSM N.V., Postbus 6500, 6401 JH Heerlen