Hollandsche Beton Groep

Persbericht: HBG renoveert langste stalen spoorwegviaduct van Europa

Persbericht

HBG, Hollandsche Beton Groep nv

25 oktober 2001

HBG renoveert langste stalen spoorwegviaduct van Europa

Rijswijk / Luik - Galère sa heeft in combinatie opdracht verworven voor de renovatie van het viaduct van Moresnet, gesitueerd tussen Luik en Aken, enkele kilometers ten zuiden van het drielandenpunt bij Vaals. De aanneemsom bedraagt ¤ 23,5 miljoen. Het viaduct van Moresnet is met een lengte van 1.107 meter het langste stalen spoorwegviaduct van Europa. Galère levert het vernieuwde viaduct eind 2004 op.

Het viaduct in de spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied geldt als een van de imposantste en bekendste viaducten van België. De overspanning is gebouwd tijdens de Eerste Wereldoorlog en raakte in 1918 door oorlogshandelingen beschadigd. Ook tijdens de beginfase van de Tweede Wereldoorlog in 1940 trad schade op aan de constructie. In 1944 werd het viaduct vrijwel vernietigd. Het werd van 1947 tot 1949 herbouwd.

Het viaduct van Moresnet verkeert in slechte staat. Het traject is niet in gebruik voor het vervoer van reizigers. De meer dan honderd goederentreinen die het viaduct dagelijks passeren, brengen daarbij uit veiligheidsoverwegingen hun snelheid terug tot 20 kilometer per uur.

Galère heeft de opdracht verworven op basis van een alternatieve uitvoeringsmethode, waarbij met een speciaal ontwikkeld hijsportaal 22 stalen brugdelen van elk 48 meter lengte worden vervangen. Dit gebeurt tijdens elf weekends, waarin het treinverkeer wordt stilgelegd. Gedurende de overige werkzaamheden, zoals het versterken van de pijlers met een betonmantel, zal het treinverkeer ongehinderd doorgang vinden.

Nadere informatie: drs. A.C. Pronk, HBG Public Relations, 070 3722121.