Ingezonden persbericht

Groningen, 25 oktober 2001

Persbericht Groninger Museum:

Stichting De Ploeg verwerft belangrijk schilderij van Jan Wiegers voor Groninger Museum

De Stichting De Ploeg heeft bij Kunsthandel Hofsteenge een belangrijk schilderij van Jan Wiegers kunnen verwerven. Het betreft een portret van de Zwitserse kunstenaar Hermann Scherer (1893-1927) die zich evenals Wiegers in de jaren twintig door Ernst Ludwig Kirchner liet inspireren.

Het door Hofsteenge ontdekte schilderij is een artistieke bevestiging van de nauwe banden die bestonden tussen Wiegers en expressionistische kunstenaars uit Zwitserland. Scherer richtte in de jaren twintig met Albert Müller en Paul Camenisch de groep 'Rot-Blau' op, die werkte in de geest van Kirchner. Het door Wiegers geschilderde portret van Scherer vormt niet alleen een belangwekkend historisch document, maar is tevens een belangrijke aanvulling op de collectie portretten van Ploegkunstenaars die de Stichting De Ploeg in de loop der jaren bijeenbracht.

Stichting De Ploeg stelt zich ten doel belangrijke werken van Ploegkunstenaars te verwerven die als bruiklenen worden ondergebracht in het Groninger Museum. Het portret van Hermann Scherer werd aan de stichting geschonken door de heer Th.W. Niemeijer uit Haren. Vanaf 24 oktober zal het deel uitmaken van de Wiegers-tentoonstelling die tot en met 3 maart 2001 te zien is in het Groninger Museum.

Einde bericht.