Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

25/10/01 Bezoek Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta aan Zeeland

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta brengen donderdag 25 oktober 2001 een bezoek aan de provincie Zeeland. Het is het elfde in de reeks kennismakingsbezoeken die het paar dit najaar aflegt aan de twaalf provincies en vier grote steden. De Commissaris van de Koningin ontvangt het paar in Yerseke. Daar krijgen zij in het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek - Centrum voor Estuariene en Mariene Oecologie (NIOO-CEMO) uitleg over het onderzoek naar de ecologie van het brakke en zoute water, en bezoeken zij de Visserijhaven. In Zierikzee maken zij een wandeling en rijtoer door het historische stadshart. Op het voormalig werkeiland Neeltje Jans bezichtigen zij de Oosterscheldekering en op Noord-Beveland maken zij een rondrit door Recreatiepark De Banjaard. Tot slot wandelen zij in Middelburg vanaf de Nieuwe Burg naar het Stadhuis.

De Prins en mevrouw Zorreguieta arriveren om 13.00 uur per helicopter bij het Dorpshuis te Yerseke, waar zij worden verwelkomd door de Commissaris van de Koningin, de heer drs. W.T. van Gelder. In het gebouw van NIOO-CEMO geeft de algemeen directeur, mevrouw prof.dr. L.E.M. Vet, een uiteenzetting over het instituut. Om 13.45 uur brengt het paar een bezoek aan de Visserijhaven.

Om 14.45 uur maakt het paar een wandeling en een rit door het historische centrum van Zierikzee. Daarna wordt de Oosterscheldekering bezocht. Voorafgaand daaraan krijgt het paar uitleg over het natuurontwikkelings-plan Tureluur en wordt vanaf de Plompe Toren bij het verdwenen dorp Koudekerke op Schouwen-Duiveland uitzicht op de Oosterschelde geboden. Vervolgens wordt de eerste pijler van de kering bezichtigd. Tijdens de rit wordt een uiteenzetting gegeven over de Deltawerken.

Op Noord-Beveland wordt om 16.50 uur een rondrit gemaakt door Recreatiepark De Banjaard, en wordt uitleg gegeven over de ontwikkeling van de toeristische sector in Zeeland. Het paar arriveert om 17.20 uur op de Nieuwe Burg in Middelburg, en wandelt vanaf die plek naar de Markt en het Stadhuis, waar de afsluitende bijeenkomst plaatsvindt. Daar spreken de Prins en zijn verloofde onder andere met een aantal ondernemende Zeeuwse vrouwen.