CBS

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht
PB01-235
25 oktober 2001
9.30 uur Bescheiden consumptiegroei in juli De binnenlandse individuele consumptie in juli is met 1,6 procent gegroeid vergeleken met juli vorig jaar. De volumetoename over het eerste halfjaar bedroeg eveneens 1,6 procent. In vergelijking met eerdere jaren is dit een bescheiden groei, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Volumegroei bestedingen aan duurzame goederen gering Het volume van de bestedingen aan duurzame goederen als kleding, consumentenelektronica, meubels en auto's is in juli nauwelijks groter dan in juli vorig jaar (+0,3 procent). Dit is opmerkelijk omdat de aankoop van vervoermiddelen in juli voor het eerst dit jaar weer een positieve ontwikkeling te zien geeft. Ten opzichte van juli vorig jaar is het volume van de bestedingen aan huishoudelijke apparaten, woninginrichting, schoenen en lederwaren echter afgenomen. De aankoop van kleding en textiel is nagenoeg gelijk gebleven. In het eerste halfjaar werd de consumptie van duurzame goederen nog sterk geremd door scherpe dalingen bij de bestedingen aan nieuwe personenauto's.

Bestedingen aan diensten nemen minder snel toe Het groeitempo van de bestedingen aan diensten ligt in de eerste helft van dit jaar duidelijk lager dan in voorgaande jaren. Over geheel 2000 bedroeg de stijging 3,5 procent. In de eerste zeven maanden van 2001 is aan diensten 2,6 procent meer geconsumeerd, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De tot nu toe gemeten groei bij vervoers- en CBS-Persdienst communicatiediensten dit jaar is minder hoog dan in eerdere jaren. Gemeten over de eerste zeven maanden is een lichte volumedaling Postbus 4000 zichtbaar bij de bestedingen aan horecadiensten en aan financiële en 2270 JM Voorburg
tel. (070) 337 58 16 zakelijke diensten. Bij de uitgaven aan medische en maatschappelijke fax (070) 337 59 71 diensten trekt de groei in deze periode echter aan. E-mail:
persdienst@cbs.nl

Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken

CBS Persbericht PB01-235 pagina 1 van 3



Technische toelichting
Deze macro-economische consumptiecijfers sluiten aan op de uitkomsten van de Nationale rekeningen 2000 en de bijbehorende Kwartaalrekeningen.
De uitkomsten voldoen aan de internationale richtlijnen voor het samenstellen van Nationale rekeningen (ESR'95). Het persbericht beschrijft de ontwikkeling van de binnenlandse werkelijke individuele consumptie. Dit begrip omvat alle bestedingen die rechtstreeks ten goede komen aan individuele consumenten, ongeacht of deze daarvoor zelf betalen of dat de overheid of een derde (b.v. een verzekeraar) dit doet. Het gaat om de uitgaven op Nederlands grondgebied: dus ook de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland. De uitgaven van Nederlandse ingezetenen in het buitenland zijn niet in dit cijfer opgenomen. De binnenlandse consumptieve bestedingen zijn verdeeld in vier hoofdcategorieën.
Het in de tabel opgenomen begrip `nationale consumptie' bevat in tegenstelling tot de term `binnenlandse consumptie' wel de bestedingen van Nederlandse ingezetenen in het buitenland, maar niet de uitgaven van buitenlandse ingezetenen in Nederland.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de overeenkomstige periode van voorgaand jaar. De ontwikkelingen (volumemutaties) zijn voor prijsveranderingen gecorrigeerd. Weersomstandigheden en de samenstelling van de koopdagen kunnen van invloed zijn op de uitkomsten van de maandcijfers. Zo wordt op een vrijdag of zaterdag meer uitgegeven dan op een maandag of dinsdag. Voor deze effecten is niet gecorrigeerd.
Het voorlopige julicijfer over de ontwikkeling van de bestedingen aan voedings- en genotmiddelen is nog niet voldoende betrouwbaar om apart te publiceren.