CBS

Producentenvertrouwen sterk gedaald

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in september sterk gedaald en uitgekomen op -4,9. Dit is de eerste meting van het producentenvertrouwen na de aanslagen in de VS van 11 september. De forse daling, met 3,3 punt, is even groot als die na het uitbreken van de Azië-crisis in september 1998. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Werkvoorraad onder druk
Zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt hebben de ondernemers in september opnieuw minder orders binnengehaald. Hierdoor is de index van de orderpositie voor de tiende achtereenvolgende maand gedaald. De ondernemers zijn dan ook in toenemende mate ontevreden over de orderpositie. Ook de voorraden gereed product worden door de industriële ondernemers als te groot ervaren. Door de grote voorraad en de steeds verder afnemende werkvoorraad voorzien de ondernemers voor de maanden oktober-december dan ook geen toename van de productie. De laatste cijfers van de productie-index over juli/augustus lieten al een lagere productie zien dan een jaar eerder.

Concurrentiepositie nauwelijks gewijzigd
De concurrentiepositie van de Nederlandse ondernemers is naar hun oordeel de laatste maanden nauwelijks gewijzigd. Alleen op de markten buiten de Europese Unie is sprake van een lichte achteruitgang van de concurrentiepositie. Dit komt onder meer tot uiting in negatieve verwachtingen van de ondernemers over hun afzet op de buitenlandse markt in de periode oktober-december.

Lagere bezettingsgraad
De benutting van de productie-installaties lag in september op 83,7%. Dit is circa 1% minder dan in de voorgaande kwartalen. De noodzaak voor uitbreidingsinvesteringen wordt hierdoor kleiner. Als voornaamste reden voor de beperkte benutting van de productiecapaciteit noemen de ondernemers een onvoldoende vraag naar hun producten. De

productiebelemmeringen als gevolg van een tekort aan arbeidskrachten blijft de laatste drie kwartalen nagenoeg stabiel. Circa 5% van de ondernemers zeggen hier nog last van te hebben.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een toelichting op de berekeningswijze en interpretatie van het producentenvertrouwen is te vinden op de CBS-internetsite http://www.cbs.nl/nl/producten/artikelen/bedrijfsleven/industrie.