OPTA

Persbericht: Toezicht Opta op kruissubsidies TPG

Den Haag, 25 oktober 2001 OPTA handhaaft haar besluit voor het toezicht op eventuele kruissubsidiëring door TPG. Dit heeft OPTA gedaan door de bezwaren van TPG tegen de voorwaarden voor het toerekeningssysteem post ongegrond te verklaren. Deze voorwaarden hebben betrekking op de wijze waarop TPG kosten, opbrengsten en vermogen toerekent. Het toerekeningssysteem van TPG bevat onvoldoende waarborgen om kruissubsidies te voorkomen.

Kruissubsidiëring
TPG is wettelijk verplicht een scheiding aan te brengen in haar financiële verantwoording ten aanzien van het voorbehouden postvervoer (postmonopolie), het overig opgedragen postvervoer en de vrije dienstverlening. Het monopolie betreft de exclusieve bezorging van brieven tot en met 100 gram. Het overig opgedragen postvervoer betreft vervoer van post die TPG moet uitvoeren en haar concurrenten mogen uitvoeren, bijvoorbeeld brieven en drukwerken tot en met 2 kg en pakketten tot en met 10 kg. De vrije diensten betreffen diensten die iedereen mag leveren. De verplichting tot gescheiden financiële verantwoording vloeit voort uit de Europese richtlijn en Nederlandse postwetgeving en heeft tot doel om kruissubsidies tussen het voorbehouden en overig opgedragen postvervoer enerzijds en het vrije deel anderzijds te voorkomen. Op deze wijze wordt oneerlijke concurrentie in het vrije deel voorkomen. De kruissubsidieregels gaan overigens minder ver dan bij KPN Telecom, omdat er in de postsector slechts sprake is van drie categorieën van diensten en niet, zoals bij telefonie, van kostenoriëntatie per individuele dienst.

Rendementen
Een onderdeel van het toerekeningssysteem is dat het relevante rendementscijfers moet opleveren. Deze geven inzicht in de winstgevendheid van de diverse categorieën van postvervoer die TPG dient te onderscheiden. Financiële stromen vanuit het monopolievermogen naar het vrije deel kunnen duiden op ongeoorloofde kruissubsidiëring. Door de gescheiden financiële verantwoording zullen dergelijke stromen zichtbaar worden gemaakt. Deze stromen kunnen het rendement op het vermogen beïnvloeden en het rendement is dus belangrijk voor het kunnen signaleren van mogelijke ongeoorloofde kruissubsidiëring.

OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) bestaat sinds 1997 en is door de Nederlandse overheid belast met het houden van toezicht op de Nederlandse post- en telecommunicatiemarkt. OPTA heeft verder tot taak zorg te dragen voor voldoende concurrentie in deze markten. Daartoe heeft zij een aantal taken en bevoegdheden, die in de wet zijn vastgelegd. Besluiten worden genomen door het onafhankelijke college van OPTA en zijn voor de verschillende marktpartijen bindend.