Politiebericht Friesland: Friesland 25-10-2001
Politieberichten van 24/10 (13.00 uur) t/m 25/10 (07.00 uur)

Oosterwolde: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 17.15 uur werd in een woning aan de Boekhorsterweg een hennepkwekerij aangetroffen. Op de zolder van de woning stonden 33 hennepplanten, die net gerooid waren en lagen te drogen. Tevens stonden er 42 jonge planten klaar om voor de volgende oogst te zorgen. De planten met bijbehorende apparatuur werden in beslag genomen. De bewoner, een 29-jarige man, werd als verdachte gehoord. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Jubbega: aanrijding
Dinsdag omstreeks 09.45 uur vond op de Hendrik de Vosweg een aanrijding plaatst tussen twee personenauto`s. De bestuurders kwamen elkaar tegemoet, waarbij de spiegels van de auto`s elkaar raakten. Beide bestuurders stopten en kwamen uit hun auto. Het kwam vervolgens tot een woordenwisseling, waarbij men elkaar de schuld gaf. Op een gegeven moment werd één van de bestuurders, een 44-jarige inwoner van Lippenhuizen, weggeduwd door de andere betrokken bestuurder, die echter onbekend is gebleven. De inwoner van Lippenhuizen viel daarbij tegen het linkerportier van een in de berm geparkeerd staande auto aan. Deze wagen, eigendom van een 61-jarige inwoner van Jubbega, liep een deukje in het portier op. De onbekende bestuurder is daarop in zijn auto gestapt en weggereden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Tersoal: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 14.05 uur was een 22-jarige inwoner van Drachten op het Suderom bezig met het demonteren van en heimachine. De pijpen van de heistelling had hij reeds laten zakken en deze lagen voor een gedeelte over de rijbaan. Een inwoner van Tersoal (leeftijd niet bekend) kwam op zijn snorfiets aanrijden en had niet gezien dat de pijpen over de weg lagen. Hij reed tegen de pijpen aan en kwam vervolgens ten val. De man liep een hoofdwond op en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Julianalaan. Het rechter portier werd opengebroken. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Stavoren: inbraak boot
Tussen afgelopen vrijdag en woensdag werd ingebroken in een kajuitzeiljacht. De boot stond op bokken en was geplaatst in een winterstalling aan de Middelweg. Een luikje werd opengebroken. Uit de boot werden een verrekijker, een radio, een zaklantaarn, noodsignaalmiddelen en een acculader weggenomen. De marifoon en radio werd werden uit de betimmering gesloopt, doch niet meegenomen. De eigenaar, een 50-jarige inwoner van Almere, heeft aangifte gedaan.

Joure: diefstal fiets
Woensdag omstreeks 14.45 uur zette een 15-jarig meisje uit Joure haar fiets onafgesloten neer op de Merk. Zij liep daarop naar een groepje jongeren, die iets verderop stonden. Terwijl ze daar stond, werd haar fiets weggenomen door een onbekende jongeman. De vrienden van het meisje, 5 jongens in de leeftijd van 16 tot 17 jaar, zetten de achtervolging in en op de Iepensteinlaan, hielden zij de fietsendief aan. De inmiddels gewaarschuwde politie heeft de verdachte, een 24-jarige inwoner van Joure, vervolgens overgenomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Daarna is hij weer in vrijheid gesteld. De fiets is teruggegeven aan het meisje.

Leeuwarden: alcohol op straat
Woensdag omstreeks 15.20 werden twee mensen op het Luchtenrek bekeurd ter zake het drinken van alcohol op straat. De verdachten, een man van 59 jaar en een vrouw van 39 jaar, beiden uit Leeuwarden, zaten in een aldaar staand bushokje, bier te drinken.

Joure: diefstal uit auto
Tussen maandag en woensdag werd uit een gloednieuwe personenauto, die geparkeerd stond op een garageterrein aan de Ambachtswei, een airbag gestolen. Het linker achterportierraam werd vernield. De airbag, die in het stuur was gemonteerd, heeft men gedemonteerd en weggenomen. De schade bedraagt ongeveer f 5000.-. Een medewerker van de garage, een 24-jarige inwoner van Appelscha, heeft aangifte gedaan.

Franeker: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 17.20 uur vond op het fietspad dat parallel ligt aan de Hertog van Saxenlaan ter hoogte van het hotel een frontale aanrijding plaats tussen twee bromfietsen. Een 41-jarige inwoonster van Franeker verleende vermoedelijk geen voorrang een 23-jarige inwoner van Sint-Annaparochie. De vrouw raakte gewond aan haar hoofd en werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Opeinde: doorrijden na aanrijding
Dinsdag omstreeks 16.15 uur reed een 49-jarige inwoner van Opeinde met zijn auto over de Hegewei komende uit de richting Opeinde en gaande in de richting Drachten. De bestuurder moest uitwijken voor een tegenligger, die niet voldoende rechts hield. Hierdoor schampte hij een boom, waardoor hij schade opliep aan zijn auto. De tegenligger stopte, doch op het moment dat de bestuurder uitstapte, reed de tegenligger met hoge snelheid weg in de richting Opeinde. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden. De auto die wegreed, merk en kenteken niet bekend, was vermoedelijk blauw van kleur.

Drachten; diefstal kratten
Woensdag omstreeks 18.55 uur werden twee jongens op heterdaad betrapt toen zij op een terrein aan de Hemmen trachten lege kratten weg te nemen. De jongens, 15 en 18 jaar oud, beiden uit Drachten, werden betrapt door een 48-jarige inwoner van Heerenveen. De 15-jarige verdachte was over het hek geklommen, terwijl de andere verdachte nog aan de andere kant van het hek stond met de bedoeling de kratten in ontvangst te nemen. Beide verdachten werden overgebracht naar het bureau. Aan het bureau zijn de verdachten gehoord en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt, waarna zij weer in vrijheid zijn gesteld.

Holwerd: tractorbrand
Woensdag omstreeks 20.30 uur kwam er een melding binnen dat op de Miedwei een tractor in de brand zou staan. De tractor stond in lichterlaaie. Het vuur werd door de brandweer geblust. De tractor was kort daarvoor nog door de eigenaar, een 39-jarige inwoner van Holwerd gebruikt. De oorzaak van de brand is niet bekend. Een voorlader, die voor de tractor was gekoppeld, liep aanzienlijke schade op. De voorlader en tractor moeten als verloren worden beschouwd. Het schadebedrag is niet bekend.

Leeuwarden: mishandeling/bedreiging
Woensdag omstreeks 22.15 uur werd op de Peperstraat een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had op de Niewestad een 45-jarige inwoner van Leeuwarden diverse malen geschopt en geslagen en tevens gedreigd met een mes. Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden zag wat er gebeurde en zei hier iets van, waarop de verdachte de man bedreigde met een geopend zakmes. De verdachte maakte stekende bewegingen in de richting van de man, doch deze werd niet geraakt. Beide mannen hebben aangifte gedaan. De 45-jarige inwoner van Leeuwarden had het sterke vermoeden dat de verdachte een meisje dat bij de pinautomaat stond iets wilde aandoen of wilde beroven. De Leeuwarder zei tegen de verdachte dat hij weg moest gaan, waarop deze hem bedreigde met een mes, waarop de man is weggelopen. Terwijl hij wegliep, werd hij geslagen en geschopt. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De vrouw die bij de pinautomaat stond, werd niet meer aangetroffen. De politie wil graag in contact komen met deze vrouw, zodat zij als getuige kan worden gehoord.

Heerenveen: voetbal
De wedstrijd Heerenveen Ajax werd voor een vol huis gespeeld. Het gastenvak bleef nagenoeg leeg. Een vijftal leden van de directie van Ajax bevolkte het vak. Een 50-tal supporters uit de regio Amsterdam, alsmede een 25-tal uit de regio Zwolle, kwamen naar het stadion. Toen zij in de gaten kregen, dat zij niet binnenkwamen, dropen ze af. De avond hebben zij doorgebracht in een horecagelegenheid in Heerenveen. Twee supporters werden bekeurd ter zake wildplassen. Verder is alles prima verlopen.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 420 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren.

Heerenveen: onder invloed
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd op de Huismanstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 55-jarige inwoner van Delfstrahuizen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 370 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272