Vlaamse Volksunie

L&H: technologie en tewerkstelling dienen behouden te blijven (24/10/01)

Het doek is gevallen over L&H. Echter, bij dit alles mag geenszins vergeten worden dat L&H in Vlaanderen in de afgelopen jaren meerdere technologieën ontwikkeld en marktrijp gemaakt heeft: Spraakherkenningstechnologie (ASR), Tekst-naar-spraak-technologie (TTS), Dialoogtechnologie, Gegevensbanken. Deze technologieën werden ontwikkeld door teams van hooggeschoolde taalkundigen en ingenieurs. Ondanks de crisis zijn deze teams in Vlaanderen tot op heden in grote mate intact gebleven. Zowel de technologie als de tewerkstelling mag niet definitief verloren gaan vanwege een hoogstwaarschijnlijk tijdelijke crisis in de gehele sector. Daarom moet overwogen worden een, desnoods tijdelijke, kapitaalsparticipatie aan te gaan via de Participatiemaatschappij Vlaanderen.

Ondanks de wereldwijde moeilijkheden, is er niemand die gelooft dat de technologiemarkt voor eens en altijd reddeloos verloren zou zijn. Mensen blijven telefoneren, meer en meer mensen gebruiken computers en het internet enz. De spraaktechnologie, ontwikkeld door L&H, biedt meer dan ooit toekomstperspectieven. Nu krijgen de grote (buitenlandse) spelers de mogelijkheid om de L&H-technologie binnen te rijven en op korte termijn te gelde te maken.

De N-VA roept de Vlaamse Regering en haar minister-president op om al het mogelijke te doen opdat de technologie en de werkgelegenheid gevrijwaard wordt. Het initiatief van de werknemers verdient meer dan louter sympathieke belangstelling. Een tijdelijke kapitaalsparticipatie via de Participatiemaatschappij Vlaanderen moet grondig overwogen worden.

Enkele jaren geleden deed de Vlaamse overheid er alles aan om te kunnen pronken met L&H, dan moet zij nu ook haar verantwoordelijkheid nemen. Het antwoord vandaag van minister Gabriëls op een vraag van Vlaams parlementslid Chris Vandenbroeke (N-VA) terzake, biedt ons vooralsnog weinig hoop. Minister Gabriëls staat erbij en kijkt er naar. Daarom deze oproep aan heel de regering en aan haar minister-president.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be