Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 oktober 2001

Persbericht PvdA/CDA

_____

OFFENSIEF VAN PvdA EN CDA TEGEN GEWELD

_____

In het Wetboek van Strafrecht moet duidelijk tot uitdrukking worden gebracht dat de samenleving niet van geweldsmisdrijven is gediend en dat er dus hard tegen daders wordt opgetreden. Vanuit die gedachte hebben Peter van Heemst (PvdA) en Theo Rietkerk (CDA) afgesproken dat ze een lopend initiatiefvoorstel over dit onderwerp zullen uitbreiden en verstevigen.

Het gaat hier om het Initiatiefwetsvoorstel-Kalsbeek/Van Heemst dat momenteel in behandeling is in de Kamer. Hierin wordt een hogere strafmaat voorgesteld voor plegers van geweldsmisdrijven die iemand te lijf gaan omdat ze zijn aangesproken op wangedrag. De gedachte hierbij is dat de wetgever duidelijk maakt dat hij de kant kiest van degene die de moed heeft een ander op wangedrag aan te spreken.

Dit element zal onderdeel zijn van het nieuwe initiatiefvoorstel Van Heemst/Rietkerk dat in de plaats komt van het lopende initiatiefvoorstel Kalsbeek/van Heemst.

Een ander element uit het nieuwe voorstel is een hogere strafmaat voor geweld tegen ambtenaren en andere medewerkers in de (semi-) publieke sector. Dat zo'n steviger aanpak geboden is blijkt onder meer uit de schokkende cijfers die een paar maanden geleden zijn gepresenteerd over de aard en omvang van geweld tegen werknemers in de (semi-)publieke sector. Met name in het openbaar vervoer loopt dit de spuigaten uit.

Tot slot zal het nieuwe initiatiefvoorstel het uitoefenen van geweld in combinatie met alcohol of drugsgebruik aanmerken als een strafverhogende omstandigheid. Keer op keer blijkt dat deze combinatie leidt tot excessief geweld.

De initiatiefnemers onderkennen dat elk van deze aanscherpingen slechts onderdeel zijn van een veel bredere aanpak om het geweld in onze samenleving tegen te gaan. Maar ze zijn ervan overtuigd dat de wetgever duidelijk moet vastleggen welke normen in het geding zijn.

Van Heemst en Rietkerk zullen de komende maand gebruiken om het nieuwe voorstel voor te bereiden. Gezien de ingrijpende bijstelling van het oorspronkelijke voorstel van Kalsbeek/ Van Heemst hechten zij aan nadere advisering door de Raad van State.

Woordvoerders:

Peter van Heemst 010-413 8064 of 070-318 2791 en Theo Rietkerk 06-51 60 36 49

Voor verdere informatie:

Marije Laffeber 070-318 3691 en Hans v.d. Vlies 070-318 2507