Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 144
Datum: 25-10-2001

STAAT VERWERFT AANDELEN IN LANDELIJK HOOGSPANNINGSNET VAN TENNET

De Nederlandse Staat heeft alle aandelen verworven in TenneT bv, de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet. Vanmorgen heeft minister Jorritsma de overeenkomst met de huidige aandeelhouder B.V. NEA - het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor, vroeger genaamd N.V. Samenwerkende elektriciteits-produktiebedrijven (Sep) - ondertekend. Met de transactie is een bruto bedrag gemoeid van NLG 2,55 miljard en netto NLG 1,84 miljard ( na in mindering brengen lange termijn schulden en rente verrekeningen). Het net wordt beheerd door TenneT, die zal opereren als structuurvennootschap met een beperkte bemoeienis van de aandeelhouder. De aankoop van de aandelen wordt uit de algemene middelen gefinancierd.

De verwerving van de aandelen door de Staat hangt samen met de veranderingen in de elektriciteitssector en de invoering van de Elektriciteitswet 1998. TenneT wordt aangewezen als landelijk netbeheerder. Onafhankelijk netbeheer is essentieel voor de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt, omdat het een van de garanties is voor de gelijke behandeling van de marktspelers. De wet biedt hiervoor voldoende waarborgen.
TenneT stelt als landelijk netbeheerder haar hoogspanningsnet op onpartijdige wijze beschikbaar voor elektriciteitstransporten en zorgt voor de balans van vraag en aanbod tussen Nederlandse en ook Europese marktpartijen.


Noot voor de redactie -