Provincie Drenthe

Ruimte voor natuurontwikkeling en woningbouw

Assen, 25-10-2001
Persberichtnummer 01-106



Zuidlaardermeer krijgt nieuwe impuls door bedrijfsverplaatsing

De provincie Drenthe, de gemeente Tynaarlo en het agrarisch bedrijf Boxen in De Groeve zijn tot een principe-akkoord gekomen over de verplaatsing van het bedrijf van Boxen naar gronden in de gemeente Borger-Odoorn. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft een belangrijke rol bij deze transactie gespeeld.

Door de transactie kan langs de zuidkant van het Zuidlaardermeer bijna 30 hectare grond worden ingericht voor natuurontwikkeling, 8 hectare voor woningbouw en 5 hectare grond wordt ingezet voor kavelruil. De resterende 6 hectare moet nog nader worden ingevuld. De partijen zijn tevens overeengekomen gezamenlijk een toekomstvisie voor de zuidoever van het Zuidlaardermeer verder uit te werken en te detailleren.

De rol van de gemeente Tynaarlo spitst zich toe op de woningbouwcomponent en de recreatief-toeristische aspecten rond het Zuidlaardermeer. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tynaarlo stelt aan de Raad voor 15 hectare grond aan te kopen. Dat is inclusief de woning en bedrijfsgebouwen van Boxen (1 hectare).

Het is de bedoeling dat 8 hectare grond benut wordt voor de bouw van 25 woningen. B&W van Tynaarlo willen daartoe 25 woningen uit het contingent voor de woonkern Zuidlaren overhevelen naar de nieuwe locatie bij De Groeve. Verder onderzoekt de gemeente nog welke mogelijkheden er zijn voor toeristische initiatieven rond het Zuidlaardermeer. Wethouder Frieling: "Deze transactie geeft een sterke impuls aan het Hunzeproject in de gemeente Tynaarlo. Ik verheug me erop samen met de deelgebiedscommissie tot een invulling van dit gebied te komen."

De Dienst Landelijk Gebied is belast met de aankoop van de grond en zal dit doorleveren aan de gemeente Tynaarlo. B & W stellen voor de gronden aan te kopen.

Het grootste deel van de grond die beschikbaar komt krijgt als bestemming natuurontwikkeling. Door de aankoop in De Groeve ontstaat een aaneengesloten natuurgebied langs de zuidoostkant van het meer.

De verplaatsing van het bedrijf van Boxen is een initiatief in het kader van het Hunzeproject. Daarin werken provincie, de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze en Borger-Odoorn, DLG en een aantal organisaties samen aan kwaliteitsverbetering van het gebied. De samenwerking is gericht op een sterke landbouw, natuurontwikkeling, aantrekkelijke woningbouw en verbetering van de recreatiemogelijkheden.

Gedeputeerde Ali Edelenbosch: "Het provinciale gebiedsgerichte beleid is gericht op ontwikkelingen vanuit het gebied zelf. We proberen in het Hunzeproject initiatieven uit de streek te koppelen aan stimulerende maatregelen. De aankoop van deze gronden laat zien dat het gebiedsgerichte beleid een uitstekend instrument is om nieuwe kansen in het landelijk gebied te creëren en om tegelijkertijd de provinciale en gebiedsdoelen met betrekking tot natuurontwikkeling, recreatie en leefbaarheid te realiseren. Ik ben dan ook bijzonder blij met de inzet van alle betrokken partijen."

Voor de verplaatsing van het agrarische bedrijf zal de provincie de regeling Verplaatsing Agrarische Bedrijven inzetten. Voor financiering van het project wordt geld ingezet uit het
Plattelandsontwikkelingsplan (POP) en ICES (natte natuur). Verder dekt de provincie nog een deel van de kosten vanuit het Hunzeproject.

Bijlage: kaart van het gebied.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl