Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, oktober 2001

Brabant Backspace
Een interactieve reis door de geschiedenis van Noord-Brabant

Vanaf december kan de bezoeker van verschillende Brabantse musea, archieven en bibliotheken op een nieuwe en verrassende manier de geschiedenis van Noord-Brabant ontdekken. Aan de hand van de interactieve cd-rom Brabant Backspace, gaat de gebruiker als het ware op een reis door cultuurgeschiedenis van Noord-Brabant. Deze virtuele rondreis wordt gemaakt aan de hand van vijf thema's: 'Wij en zij', 'Stadsgeschiedenis', 'De werkende mens', 'Brabant grensgewest' en 'Geloof'.

Objecten uit de Brabantse musea en daaraan gerelateerde verhalen vormen het uitgangspunt van deze cd-rom. Maar daar blijft het niet bij. Deze museale voorwerpen worden teruggeplaatst in hun historische context. Daarom laat de cd-rom ook monumenten, landschappen, historisch foto- en filmmateriaal zien en biedt het computerreconstructies, animaties en interviews. Bovendien kan bij elk onderwerp worden doorgeklikt naar een museumpagina met informatie over de musea die een collectie hebben op dat specifieke gebied. Ook vindt men hier suggesties voor een bezoek aan monumenten, oude steden of dorpskernen en historische landschappen. Met behulp van dit doorverwijssysteem kan de virtuele rondreis worden omgezet in een echte cultuurhistorische dwaaltocht door de provincie.

De cd-rom Brabant Backspace is tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Noord-Brabant. De provincie koestert al lang de wens om tot een intensievere samenwerking te komen tussen de verschillende Brabantse musea en wil dat het Noordbrabants Museum, het enige provinciale museum op het gebied van de cultuurgeschiedenis, hierbij een voortrekkersrol vervult. Daarom heeft dit museum in de nota Nieuwe Taken uit 1998 verschillende voorstellen voor samenwerkingsprojecten gedaan waaronder het nu te presenteren multimediaproject Brabant Backspace.
Brabant Backspace is echter geen project geworden van het Noordbrabants Museum alleen. Vanaf het begin is intensieve samenwerking gezocht met andere musea. Het uiteindelijke resultaat is dan ook het gezamenlijke product geworden van het Breda's Museum, het Museum voor Religieuze kunst in Uden, het Nederlands Textielmuseum in Tilburg en het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch, waarbij de verschillende partners ieder een thema of een groot deel daarvan voor hun rekening hebben genomen. Daarnaast hebben talloze Brabantse musea, archieven en andere culturele instellingen meegewerkt door informatie, afbeeldingen, filmpjes en niet te vergeten hun expertise ter beschikking te stellen. Het is dus echt een gemeenschappelijk product geworden, waarvan het Noordbrabants Museum hoopt dat het een voorbeeld zal worden voor toekomstige samenwerkingsprojecten.

De cd-rom is vanaf december te bekijken in het Noordbrabants Museum en zal ook in de andere deelnemende musea te zien zijn. Ook het onderwijs, de archieven en de bibliotheken in Noord-Brabant krijgen een cd-rom toegezonden. Brabant Backspace is niet te koop voor particulieren gebruikers.

Aan de redacties:

Op woensdag 31 oktober wordt het eerste exemplaar van Brabant Backspace officieel overhandigd aan de heer R. Augusteijn, gedeputeerde voor cultuur van de provincie Noord-Brabant. Wij nodigen u van harte uit bij deze presentatie aanwezig te zijn.

De bijeenkomst begint om 14.00 uur met een kort welkomstwoord door Jan van Laarhoven, directeur van het Noordbrabants Museum. Hierna volgen twee korte presentaties door de Brabantse Museumstichting en Digitaal Erfgoed Nederland. Om 15.30 uur vindt de officiële overhandiging van de cd-rom en de presentatie plaats

Als u bij deze middag aanwezig wilt zijn, kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, hoofd afdeling communicatie, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl .

Dit bericht werd u toegezonden door:

Lucie Kuijpers
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073-6877808 / fax. 073-6877899