Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 25 OKTOBER 2001

Vlaams minister Bert Anciaux is hypocrisie in onderwijsdebat grondig beu

In het Vlaams onderwijsdebat wordt hoe langer hoe meer dé hypocriete truc gebruikt om het eigen falen en het gebrek aan verantwoordelijkheid af te schuiven op twee zondebokken: de minister van Onderwijs en de jongeren. Ik wens niet langer stilzwijgend toe te kijken hoe door oppositie- én meerderheidspartijen Marleen Vanderpoorten met alle zonden van Israël wordt beladen. Ouders, leerkrachten, leerlingen en publieke opinie worden door de politieke en syndicale wereld opgezet tegen een minister die met hart en ziel opkomt voor heel het onderwijsveld. De stakingen zijn haar schuld, het stroef verloop van de onderhandelingen is haar schuld, het gebrek aan nieuwe leerkrachten is haar schuld, . dit is toch al te gemakkelijk.

De regering heeft eerder reeds unaniem maatregelen getroffen om de werkdruk op de leerkrachten te verlagen en de loonsituatie van de leerkrachten te verbeteren. Nu heeft de regering unaniem een maatregel goedgekeurd om het tekort aan leerkrachten tegen te gaan. De regering heeft unaniem nieuwe investeringen rond gelijke kansenbeleid in het onderwijs goedgekeurd. Indien de meerderheidspartijen dit verwerpen, dat ze dan hun eigen ministers interpelleren en oproepen om middelen over te hevelen van hun sectoren naar onderwijs. Dat ze dan keuzes maken die pijn doen. Wat nu gebeurt is al té gemakkelijk.

Bovendien ben ik het als minister van Jeugd meer dan beu dat de hele jongerengeneratie tweemaal wordt aangepakt. Eerst worden ze keer op keer voorgesteld als onhandelbaar en onverantwoordelijk, waardoor leerkrachten 'vanzelfsprekend na verloop van tijd tegen hun zin voor de klas staan en uitgeblust geraken'. Ik ben ervan overtuigd dat tal van leerkrachten dit als een belediging aanvoelen. Op gemotiveerd met kinderen en jongeren omgaan staat geen leeftijd. Bovendien wakkeren politieke en syndicale kringen hiermee het generatieconflict verder aan.
Ten tweede belast men de jonge generaties steeds meer met een historische schuld van de huidige zelfgenoegzame volwassen generatie. Waar is de verantwoordelijkheidszin van de '68-generatie ten opzichte van de huidige jongeren? In de toekomst zal de huidige kleine groep jongeren als actieven alle materiële verworvenheden van de toekomstige ouderen dienen te waarborgen. Indien die verantwoordelijkheid van jongeren in de toekomst wordt gevraagd, dan is enig respect voor deze generatie toch niet te veel gevraagd, hoop ik.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be