Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 25-10-2001

Politieberichten district Rijn & Venen, 09.55 uur
Man bedreigd, politie lost waarschuwingsschot

VINKEVEEN Op woensdag 24 oktober is een man met een vuurwapen bedreigd. Drie verdachte zijn aangehouden.

Rond half negen in de avond kreeg de politie de melding dat een man op de Winkeldijk met een vuurwapen was bedreigd. Terwijl meerdere politie-eenheden die kant op reden, meldde het slachtoffer, een 37-jarige Amsterdammer, via zijn GSM dat hij in zijn auto was gestapt en was weggereden. Drie van de vier mannen die hem hadden bedreigd, waren tevens in een auto gestapt en achtervolgden hem nu. De man bleef zijn positie aan de politiemeldkamer doorgeven. De man meldde dat hij op de Baambrugse Zuwe door hen werd ingehaald en dat zij met hoge snelheid doorreden. Op de Baambrugse Zuwe gaven politiemensen de auto met de drie verdachten daarin een stopteken, waaraan de bestuurder voldeed. Middels de uitpraatprocedure moesten de verdachte één voor één uit de auto komen. De bestuurder en de passagier voorin voldeden daaraan en de mannen, een 32-jarige Vinkevener en een 41-jarige Mijdrechtenaar, werden direct geboeid en afgevoerd. De passagier op de achterbank kwam pas na meerdere vorderingen uit de auto, maar weigerde zijn armen omhoog te doen en wilde zich meerdere malen richting de politiemensen omdraaien. Daar zij geen goed zicht op zijn handen hadden en er sprake was van een vuurwapen, loste een politieman een waarschuwingsschot. Daarop werkte de verdachte wel mee. Ook deze verdachte, een 39-jarige Mijdrechtenaar, werd geboeid en naar het bureau overgebracht. Bij geen van de drie verdachten werd een vuurwapen aangetroffen. Ook in de auto bevond zich geen vuurwapen.

Op de Winkeldijk werd nog een onderzoek ingesteld naar de vierde verdachte, maar die werd niet meer aangetroffen. De politie stelt een nader onderzoek in naar wat zich precies heeft afgespeeld. De drie verdachten zijn op het politiebureau ingesloten.

Automobilist aangehouden

WOERDEN Op woensdag is een automobilist voor het doorrijden na een aanrijding en het rijden onder invloed aangehouden.

Rond zeven uur in de ochtend reed een automobilist over een verkeersheuvel op de Weidebloemenlaan en reed vervolgens door. De auto raakte echter dermate beschadigd dat deze olie verloor en de bestuurder de auto op de Waardsebaan aan de kant van de weg moest zetten. Daar werden de beide inzittenden van de auto, een 25-jarige man uit Emmen en een 27-jarige man uit Woerden, aangehouden omdat niet duidelijk was wie van hen ten tijde van het ongeval had gereden.

Uit onderzoek bleek dat de 25-jarige man de bestuurder was geweest, waarop de andere man in vrijheid werd gesteld. Bij de ademanalyse op het politiebureau blies de bestuurder 730 ug/l (1,80 promille), meer dan drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid van 0,5 promille. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Gemeentewerkers hebben op het oliespoor dat van de Weidebloemenlaan, Klaverweide, Klaproosweide tot de bocht van de Parklaan liep olieabsorberende korrels gestrooid. Tevens hebben zij de verkeersheuvel gerepareerd.

Verkeersveiligheidscampagne is beeindigd

VERKEERSVEILIGHEIDSCAMPAGNE VEILIG DOOR LOPIKERWAARD EN NIEUWEGEIN BEEINDIGD.

Op dinsdag 16 oktober jl. werd deze verkeersveiligheidscampagne officieel beëindigd in het gemeentehuis van IJsselstein.. De campagne startte in september 2000 op initiatief van de politiedistricten Lekstroom, Rijn en Venen, de Politie Regio Utrecht, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Utrecht en de provincie Utrecht. Tijdens de slotbijeenkomst werd een totaal overzicht gegeven betreffende de gevoerde campagne. Om de behaalde resultaten van de gevoerde campagne te behouden en te continueren, werd het startsein gegeven voor een breed handhavingsplan, dat het gehele westelijke deel van de provincie Utrecht zal omvatten. De politie gaat zowel opvallend als onopvallend controleren. Deze controles zullen op wisselende dagen en tijdstippen plaatsvinden op alle wegen binnen het westelijk deel van de provincie Utrecht. Verkeersveiligheidscampagne is beeindigd

Met dit handhavingsplan zullen de politiedistricten Lekstroom, Rijn en Venen en de Regionale Verkeers Dienst van de Politie Regio Utrecht controles gaan verrichten op de campagnewegen die deel uitmaakten van deze campagne en de provinciale wegen N201, N212 en N401. Deze wegen maakten van oktober 1998 tot en met de zomer van 1999 deel uit van de verkeersveiligheidscampagne Veilig door de Venen.

Het doel van de verkeersveiligheidscampagne Veilig door Lopikerwaard en Nieuwegein was het verbeteren van de verkeersveiligheid op deze provinciale wegen en op de wegen in Nieuwegein. Dit gebeurde door weggebruikers te confronteren met de geldende verkeersregels en met de gevolgen van het niet naleven daarvan. De campagne werd ondersteund met voorlichting naar het publiek en verkeersdeelnemers binnen het gebied door middel van o.a. borden langs de campagnewegen, resultaatvermelding via de media en publieksvriendelijke acties tijdens de handhavingacties van de politie.

OVERZICHT CAMPAGNE:VEILIG DOOR LOPIKERWAARD EN NIEUWEGEIN.

SNELHEID:
Een doelstelling van de campagne om de verkeersveiligheid te verbeteren, was om de rijsnelheden op de campagnewegen te verlagen: 85 % van het gemotoriseerde verkeer rijdt aan het einde van de campagne niet harder dan de geldende snelheidslimiet van 80 km/h (60 km/h op een gedeelte van de N 228) c.q. 50 km/h in de gemeente Nieuwegein. Mede door de intensieve handhaving en de gerichte voorlichting, kan en mag de conclusie getrokken worden dat meer bestuurders zich houden aan de snelheidslimiet. Op de wegen binnen de Lopikerwaard (N 204 M.A. Reinaldaweg, N 210 (Provinciale weg, Bovenweg Zuidzijde en Ir. F.E.D. Enschedeweg en N 228 Meerndijk, Achthoven Oost, Provinciale weg, Willeskop en Utrechtseweg) daalde de gemiddelde rijsnelheid (sneller dan 80 c.q. 60 km/h) van 8,04 % naar 7,64 %. Op de N 228 daalde het percentage overtredingen van 46% naar 20%. Op de wegen in de gemeente Nieuwegein werd de gemiddelde rijsnelheid (sneller dan 50 km/h) door de controles teruggebracht van 11,52% naar 10,69%. In Nieuwegein werd bij veel controles de nieuwe laserapparatuur ingezet op plaatsen waar het met vast opgestelde apparatuur een probleem oplevert. Deze methode van controleren bleek tijdens de controles een succes, mede omdat ook bromfietsen met deze apparatuur gecontroleerd kunnen worden op snelheidsgedrag.

INTENSITEIT VAN DE CONTROLES:
Tijdens de campagne werden er dagelijks zichtbare en onzichtbare controles gehouden. In totaal werden tijdens de campagne een kleine 150.000 voertuigen gecontroleerd. Tijdens de campagne werd tegen 31.000 bestuurders proces-verbaal opgemaakt door de politie. De overtredingen varieerden van snelheidsovertredingen, rood licht, afstand houden, rijden onder invloed, zonder gordel en rijden onder invloed van alcohol. Tijdens de controles werden 29 rijbewijzen ingevorderd.

CONCLUSIE:
De campagne is succesvol verlopen maar niet alle doelstellingen werden gehaald. Daarom zal de politie met behulp van het brede handhavingsplan op dezelfde voet doorgaan als het afgelopen campagnejaar. De campagne is afgelopen maar gaat in afgeslankte vorm door.

West-team nog steeds actief
In eerdere berichtgeving door de Politie Regio Utrecht werd gemeld dat
1 juli 2001 een flexteam startte onder de naam West-Team. Dit team zou worden ingezet in de politiedistricten Lekstroom en Rijn & Venen. De taak van het West-Team was en is het tegengaan van geweld en aanpakken van de (jeugd)- overlast op straat. Het geformeerde team bestaat momenteel uit 5 personen en zal in het jaar 2002 worden uitgebreid tot een team van in totaal 11 personen. De politiemensen van het West-Team komen uit de districten waarbinnen het team aan de slag is gegaan.

Het team is zich vanaf 1 juli jl. bezig gaan houden op plaatsen waar de jeugd overlast veroorzaakte en hield ook toezicht op het uitgaansleven. Het West-Team opereerde daarbij in uniform maar er werd ook gewerkt in burger.

Gedurende de maanden dat het West-Team nu actief is, kan er een kleine balans van de werkzaamheden worden opgemaakt.

Het team werd afgelopen maanden ingezet bij evenementen, zoals kermissen, tentfeesten en een houseparty. Ook heeft het team geparticipeerd bij de Woerdense vakantieweek. Met name in de weekenden heeft het team zich bezig gehouden met het toezicht op het uitgaansleven. Dit toezicht vond plaats in o.a. Oudewater, Montfoort, Kamerik, Woerden, Breukelen, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten. Tijdens de weekenden werden diverse jeugdsociëteiten bezocht rond de sluitingstijdstippen van deze gelegenheden.

Door het West-Team werden in het gehele werkgebied van de betrokken politiedistricten diverse hangplekken bezocht van de jeugd. De aanwezige jeugd werd daar aangesproken op hun gedrag, in overeenstemming met het aldaar gevoerde beleid van de betreffende wijkagent. Op deze hangplekken werd ook opgetreden tegen de jeugd v.w.b. het drinken van alcoholhoudende dranken. Dit heeft tot het uitschrijven van processen-verbaal geleid en tot een aanhouding van een persoon, voor gebruik van alcoholhoudende drank, belediging en verzet. Ook werd er op een van deze hangplekken een persoon aangehouden in verband met het nuttigen van alcoholhoudende drank, het opgeven van een valse naam en naar later bleek het bezit van goederen die van diefstal afkomstig waren.

Veelvuldig werd door het team gebruik gemaakt van motorscooters en motoren, om zo de overlast van scooters en bromfietsen terug te dringen tot een aanvaardbaar niveau. Dit heeft geleid tot ruim honderd processen-verbaal, voor het rijden zonder helm, te veel vermogen, geen bromfietscertificaat, geen verzekering en het te veel produceren van geluid. Ook werden diverse scooters in beslag genomen voor nader onderzoek i.v.m. diefstal.

Door het West-team werden tijdens de maanden dat het actief is, nog de volgende werkzaamheden uitgevoerd. · Tijdens de nachtelijke uren werd toezicht gehouden op inbrekers in bepaalde wijken wat uiteindelijk een aanhouding van een inbreker opleverde. Deze aanhouding was van invloed op het totaalbeeld van inbraken dat vanaf dat moment een dalende tendens te zien gaf.

· In een zwembad werd toezicht gehouden tijdens de warme zomerdagen, omdat men last had van het onzedelijk betasten van met name vrouwelijke bezoeksters.

· Ook werd een jeugdgroep in kaart gebracht, waarvan de leden onschuldig leken, maar uiteindelijk betrokken bleken bij de handel in (soft) drugs. Met de verkregen informatie wordt er verder actie ondernomen op deze groep.

· Toezicht is ook gehouden op het gedrag van de schoolgaande jeugd met betrekking tot de gedragingen naar en van school. Diverse malen werd corrigerend opgetreden tegen deze jeugd. Ook is het gebruik en handel van (soft) drugs in kaart gebracht op en nabij scholen. In nauwe samenwerking met de wijkpolitie zal ook hierop binnenkort actie worden ondernomen.

Man op tijd uit water gered
WOERDEN Op woensdag 24 oktober wist een man die te water was geraakt niet meer op eigen kracht uit het water te komen. Dankzij een surveillerende politieman kon hij uit het water worden gered.

Rond tien uur in de avond surveilleerde een politieman op de Oostdam aan de zijde van het water. Hij hoorde licht gekreun uit richting van het water komen en zag dat in de haag langs het water een onnatuurlijke opening zat. Hij riep vervolgens of er iemand was, waarop een man om hulp riep. Daar het donker was, kon de politieman het slachtoffer niet zien, maar die riep dat hij in het water lag en dat hij er niet uit kon komen. Gezien de situatie ter plaatse was onmogelijk om dicht bij het slachtoffer te komen. De politieman verzocht meerdere collegas ter plaatse te komen, maar ook middels een touw lukte het niet de man de kant op te krijgen. Mogelijk door de kou kreeg de man het niet voor elkaar het touw goed om zich heen te binden. Wel lukte het hen de man middels het touw boven water te houden. Hij is uiteindelijk door het duikteam van de brandweer weer op het droge geholpen. Daar bleek nog eens dat de 58-jarige man uit Vleuten veel geluk had gehad dat hij door de politieman was opgemerkt, hij kon namelijk niet zwemmen en was al kopje onder geweest. Hij is per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis in Woerden gebracht. Het is nog niet duidelijk waardoor de man te water is geraakt, mogelijk dat daarbij alcohol in het spel is.