Pax Christi Nederland

Nederlandse buitenlands beleid: sinds 11 september achterhaald.

Het Nederlandse buitenlands beleid is na 11 september achterhaald en hard aan vernieuwing toe. Deze stelling nemen Pax Christi en Cordaid in hun notitie, als reactie op de begroting 2002 van Buitenlandse Zaken. De notitie zal door beide organisaties op maandag 29 oktober in Nieuwspoort wordt gepresenteerd aan leden van de Tweede Kamer. De begroting Buitenlandse Zaken wordt diezelfde week in de tweede Kamer behandeld.

Daarnaast stellen beide organisaties dat het Nederlands buitenlands beleid het karakter heeft van 'een internationaal politiek gedoog beleid'. Een illustratie is de houding t.o.v. Pakistan. Militaire en economische sancties tegen een land als Pakistan zijn immers in allerijl opgeheven. De nauwe betrekkingen van dat land met het Taliban-bewind, de betrokkenheid bij uiterst gewelddadige acties in Kashmir (waar sinds januari 2001 ruim 2000 burgers en militanten zijn omgekomen), het nucleaire wapenprogramma, het zijn allemaal feiten die eerder structurele ontwikkelingssrelaties in de weg stonden en die nu worden ingeslikt ter wille van de deelname van Pakistan aan de internationale coalitie tegen terrorisme.

Pax Christi en Cordaid roepen in hun notitie beide ministers op om na te gaan wat de effecten zijn van de terroristische aanslagen op vrede, veiligheid en stabiliteit in diverse regio's in de wereld. De organisaties geven in de notitie een aantal aanbevelingen. Naar het oordeel van Pax Christi en Cordaid zullen de politieke naschokken van de terroristische aanslagen en de aanvallen in Afghanistan zich vooral voordoen in die regio's waar al sprake is van geweld, instabiliteit en voortdurend onrecht. De huidige spanningen in het Midden Oosten zijn daar een schrijnend voorbeeld van. Er moet dan ook maximaal worden ingezet op een levensvatbare Palestijnse staat. Dit vereist daadkracht van de zijde van de Nederlandse regering.

Pax Christi en Cordaid bieden hun reactie aan op maandag 29 oktober, om 10.00 uur in Nieuwspoort. Zij zullen een vertegenwoordiger van de Sudanese Women's Voice for Peace aan het woord laten over het conflict in Soedan. Zij zal concreet aangeven wat deze organsisatie betekent voor het zoeken naar oplossingen in het conflict in Soedan tegen de achtergronden van 11 september. Deze organisatie is een partner van zowel Pax Christi en Cordaid. Daarna vindt er een discussie plaats tussen de woordvoerders Buitenlandse Zaken van de PvdA, VVD, D66, CDA en Groenlinks. De discussie wordt voorgezeten door professor Frerks, hoofd van de onderzoeksafdeling conflictpreventie aan het instituut Clingendael. Tot slot bestaat er gelegenheid om nader kennis te maken met diverse partnerorganisaties van beide organisaties.

Meer informatie:

Arjan Brak (06 - 47 100 190)
Corporate Communicatie Cordaid