Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Schiphol en taxatiedeskundige te gast bij Milieudefensie
Schouw in Bulderbos

Amsterdam, 25 oktober 2001 --- Dinsdag 30 oktober vindt er in het kader van de onteigeningsprocedure van het Bulderbos een zogeheten schouw plaats. Op verzoek van de Haarlemse rechtbank bezoekt een taxatiedeskundige het omstreden perceel om een oordeel te kunnen geven over de waarde. Milieudefensie en de juridische eigenaren zullen ter plekke de vraagprijs kenbaar maken aan hun gasten, waaronder ook vertegenwoordigers van Schiphol.
De vraagprijs is: een beter milieu.

Voorafgaand aan het bezoek aan het Bulderbos vindt er in het Dorpshuis te Lijnden een zitting plaats, waarbij de rechter-commissaris van de advocaten van beide partijen zal vernemen wat volgens hen de waarde van de grond is. Bij deze zitting zullen ook enige tientallen Bulderbosbezitters aanwezig zijn.

Onduidelijk is hoe lang de zitting in Lijnden precies duurt. Gelijk na de zitting rijden de rechter-commissaris, de advocaten, de taxatiedeskundige en de Bulderbosbezitters naar het Bulderbos, waar de daadwerkelijke schouw plaatsvindt. Diverse Bulderboseigenaren zullen op een podium het woord voeren. Milieudefensie- directeur Wijnand Duyvendak zal aan de advocaat van Schiphol een enorme makelaarsadvertentie aanbieden, met daarop de vraagprijs voor het Bulderbos: een beter milieu.

Wat: Schouw Bulderbos
Wanneer: Dinsdag 30 oktober
Waar: Dorpshuis de Vluchthaven, Lijnden, Schipholweg 649
Bulderbos, Vijfhuizerweg, Haarlemmermeer Tijd: 10.00 uur in Lijnden,
vanaf +/- 11.00 uur in het Bulderbos

Op verzoek van Schiphol zullen alle aanwezigen een veiligheidshelm en -laarzen dragen.

De Bulderboseigenaren hebben na afloop van het Kamerdebat over de Wet Luchtvaart geconcludeerd dat de beloftes over de nieuwe milieugrenzen voor Schiphol niet zijn nagekomen. Op de dag van de schouw wordt de Wet Luchtvaart in de Tweede Kamer in stemming gebracht. Daarmee is de discussie rond de nieuwe milieugrenzen is nog niet voltooid. Volgend jaar pas wordt de exacte invulling van de normen bepaald. Zolang er geen adequate normen komen die een grens stellen aan vervuiling, lawaai en gevaar zijn de Bulderbosbezitters niet van plan hun bos te verlaten. 'Juist nu de milieugrenzen weer worden opgerekt, is de waarde van het protestbos groter dan ooit', aldus Milieudefensie. De Haarlemse rechter bepaalde bij zijn vonnis in september dat Schiphol 40.000 gulden voorschot aan de Bulderboseigenaren moet betalen.