Gemeente Zwolle

Bijeenkomst wijkontwikkelingsplan Zwolle
Zuid Datum uitgave: 24-10-2001

Onderwerp :Bouwen wonen en leefomgeving

Bijeenkomst wijkontwikkelingsplan Zwolle Zuid

Op donderdag 25 oktober vindt in wijkboerderij de Schellerhoeve een bijeenkomst plaats voor de inwoners van Zwolle Zuid. De bijeenkomst begint om 20.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst staat het wijkontwikkelingsplan (WOP) voor Zwolle Zuid centraal. Gebiedsmanager Hennie Spaan presenteert de resultaten van de inbreng van de wijkbewoners in het WOP. De wijkbewoners kunnen hierop reageren.

Inbreng wijkbewoners
Een jaar geleden is de gemeente gestart met het maken van een WOP voor de wijk Zwolle Zuid. Voorwaarde voor een goed WOP is dat dit in samenspraak met professionals in de wijk maar vooral ook samen met de wijkbewoners wordt opgesteld.
Zwolle Zuid is een grote wijk met ruim 33.000 inwoners. Tijdens het werken aan het WOP bleek dat in de wijk nog geen traditie bestaat van actieve bewonersgroepen. Het in gesprek raken met de wijkbewoners vergde daarom een actieve inspanning. Stad & Welzijn heeft op verzoek van de gemeente een bewonerscampagne onder een aantal geselecteerde doelgroepen uitgevoerd. Op deze wijze zijn zo'n 600 wijkbewoners geconsulteerd over hun visie op hun wijk.
Daarnaast zijn wijkbewoners betrokken via wijkgesprekken, wijkplatforms, interviews en een wijkfestival.
De inbreng die de wijkbewoners hebben geleverd wordt op 25 oktober tijdens de wijkbijeenkomst gepresenteerd. De dan aanwezige wijkbewoners kunnen hierop reageren en aanvullende ideeën aandragen. Thema's waarover wijkbewoners zich hebben uitgesproken zijn onder meer het groen in de wijk, verkeer en veiligheid, voorzieningen in de wijk, vrijetijdsbesteding, jeugd in de wijk en de wijkeconomie.

Programma
De bijeenkomst op 25 oktober wordt ingeleid door Bert Michel, wijkcoördinator voor Zwolle Zuid. Hij kijkt terug op de oudste geschiedenis van het gebied, en begint hierbij in de late bronstijd, toen Zwolle Zuid nog werd bewoond door primitieve landbouwers. Aan de hand van oud kaartmateriaal schetst hij de verdere ontwikkeling van het gebied tot het huidige Zwolle Zuid.
Vervolgens presenteert Hennie Spaan, gebiedsmanager voor Zwolle Zuid de resultaten van de inbreng van de wijkbewoners.
Na een pauze krijgen de wijkbewoners - onder leiding van gespreksleider Aize Bouma ? volop de gelegenheid om te reageren op het plan.

Vervolgtraject
De reacties van de bewoners zullen in de definitieve versie worden verwerkt. Rond de jaarwisseling wordt deze versie voorgelegd aan de gemeenteraad.
Jaarlijks zal daarna het wijkontwikkelingsplan ? in nauw overleg met wijkbewoners en professionals in de wijk - worden vertaald in een wijkactieplan, waarin concreet wordt afgesproken wat er in een bepaald jaar in de wijk aan activiteiten plaats vindt. Dat betreft niet uitsluitend activiteiten die de gemeente uitvoert, maar ook activiteiten van bijvoorbeeld de politie en woningcorporaties.

Bron: afdeling Communicatie Datum van 24-10-2001 tot 27-10-2001