Belgacom

24 oktober 2001

DBelgacom start onderhandelingen met vakbonden over het `BeST'-plan

Vandaag heeft Belgacom aan de vakorganisaties de uitvoering voorgesteld van het sociale luik van het BeST-programma (`Belgacom e-Business Strategic Transformation'), dat einde 2000 werd aangekondigd. In juni 2001 werden de Belgacommedewerkers reeds ingelicht over de grote lijnen van het plan. Met BeST wil Belgacom haar human resources de komende maanden aanpassen aan de technologische veranderingen in de telecomwereld, meer bepaald ingevolge de snelle ontwikkeling van de e-business. Verkoop van Infonie

Een noodzakelijke stap
Zoals alle telecomoperatoren ondervindt Belgacom hoe snel de technologie in de sector evolueert, met alle gevolgen van dien voor producten en diensten: van spraak naar data (Internet), opgang van de mobiele telecommunicatie, nieuwe toepassingen in de vaste telefonie. Jobs met betrekking tot de nieuwe technologieën worden steeds belangrijker, ten nadele van meer traditionele taken. Bovendien wordt de klant steeds meer veeleisend en speelt de concurrentie volop. In het licht van dit alles is het BeSt-plan een noodzakelijke stap voor Belgacom, dat slagkrachtig wil blijven en haar organisatie proactief wil voorbereiden op komende evoluties.

Meerdere luiken
Belgacom wil er eerst en vooral voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een job kunnen behouden binnen de onderneming en hun opleiding, hun bekwaamheden en technische kennis aan kunnen passen aan de voortdurend evoluerende behoeften. Daarom wordt alles in het werk gesteld om hen te helpen slagen in deze verandering.
Het plan omvat meerdere complementaire luiken:

* intensieve opleidingsprogramma's à 5 miljard BEF (voor de komende 2 jaren) om de medewerkers te helpen slagen in de nieuwe telecommunicatiewereld;

* reconversie van medewerkers naar een job met toekomst binnen de onderneming;

* bevordering van deeltijds werk (+compensatie zoals in de privé-sector);
Indien de bovenstaande punten niet zouden volstaan om aan de behoeften van de onderneming te voldoen, zal Belgacom bepaalde personen die dit wensen op vrijwillige basis voorstellen hun huidige activiteit stop te zetten en hen tevens sociale en financiële garanties bieden waarmee ze, indien ze dit wensen, ook actief kunnen blijven op de arbeidsmarkt.

Aantal betrokken medewerkers
Het BeST-plan betreft alleen Belgacom NV, en dus niet haar filialen (o.m. Proximus en Skynet). Het heeft betrekking op ongeveer 7.000 medewerkers (voltijdse eenheden), waarvan er ongeveer 2.500 à 3.000 zouden moeten kunnen worden omgeschoold tot een nieuwe job. Deeltijds werken zal worden aangemoedigd. Aan ongeveer 3.000 à 4.000 mensen zal een voorstel worden gedaan voor stopzetting van hun activiteit gekoppeld aan outplacementsformules.

Timing
Het plan werd vandaag gesitueerd en toegelicht. De BeST-onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties zouden aanvangen op 30 oktober om te worden afgerond vóór het einde van dit jaar.
In overleg met de vakorganisaties zullen objectieve regels worden vastgelegd voor de concrete uitvoeringsmodaliteiten van BeST, de selectie, de opleiding, de reconversie en de mobiliteit.