Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 10/24/2001

24-10-2001: Varkensvlees al 40 jaar vrij van hormoongebruik

De (varkens)vleesproductie in ons land is onderhevig aan strenge wettelijke regels. En dat is maar goed ook. Het zou een slechte zaak zijn als er stoffen in vlees terecht zouden komen die er niet in thuis horen, zoals bijvoorbeeld hormonen. Al sinds 1961 is het in Nederland ten strengste verboden om hormonen te gebruiken bij de productie van vlees. Sinds 1988 geldt dit verbod voor alle landen van de Europese Unie.

Het onderzoeksbureau NIPO heeft, in opdracht van het Voorlichtingsbureau Vlees, onderzoek uitgevoerd naar Hoe denkt de Nederlandse consument over varkensvlees?. Hieruit komt onder andere naar voren dat ruim de helft van de Nederlanders denkt dat varkensvlees (synthetische) hormonen bevat. Een regelrechte misvatting. Het gebruik van hormonen in de vleesvarkenshouderij is bij de wet al vier decennia lang verboden. Het vlees dat in de winkel ligt, is op het gebruik van dit soort verboden stoffen streng gecontroleerd.

Wat zijn hormonen?
Hormonen komen voor in elk levend wezen: mensen, dieren en zelfs planten beschikken over hormonen. Ze functioneren als een soort boodschappers en zorgen ervoor dat in het lichaam allerlei processen op gang komen. Zo zijn ze onder meer van invloed op onze groei en bewegen. Er zijn tal van verschillende hormonen, elk met hun eigen taak. Zo regelt bijvoorbeeld het hormoon insuline uit de alvleesklier het suikergehalte in het bloed. Het hormoon adrenaline komt vrij als we ergens van schrikken en zorgt onder andere voor een versnelling van de hartslag.
Hormonen komen niet alleen voor in mensen en dieren, maar ook in producten die van dieren afkomstig zijn. Vlees, vis, melk en eieren, stuk voor stuk bevatten ze van nature hormonen.

Waarom mogen hormonen niet worden gebuikt?
Door toediening van synthetische hormonen zouden dieren sneller kunnen groeien en ontstaat er magerder vlees. Deze synthetische hormonen horen echter van nature niet in vlees thuis en mogen er dus niet in voorkomen. Daarom is het sinds 1962 in Nederland ten strengste verboden om deze hormonen toe te dienen. Om consumenten de garantie te geven dat toediening niet plaatsvindt, vinden er scherpe controles plaats. De Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij voert deze uit op boerderijen. Datzelfde doet de Rijksdienst voor keuring van Vee en Vlees (RVV) voor en na het slachten van dieren. Ook in slagerijen wordt het vlees regelmatig door de daarvoor verantwoordelijke instanties gecontroleerd.

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website of bij de Vleesinfolijn 0800-0036 (gratis).