Politiebericht Friesland: Friesland 25-10-2001
Politieberichten van 25/10 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: hennepkwekerij
Woensdag omstreeks 14.15 uur werd op de Verlengde Schrans in een bedrijfspand, op 3 verschillende plaatse kleine hennepkwekerijen aangetroffen. In totaal werden ongeveer 100 planten met bijbehorende apparatuur in beslag genomen. Vanuit het bedrijfspand werden goederen (zoals lampen, bakken, groeivloeistof, sprenkelinstallaties) verkocht, die gebruikt worden bij de vervaardiging van hennep. Het gehele bedrijfspand werd leeggehaald en de goederen werden in beslag genomen. De waarde van de in beslag genomen goederen wordt geschat op f 100.000.- tot f 150.000.- De eigenaar, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, werd aangehouden. In het pand werden drie vrouwen, die zich hadden verstopt, aangetroffen. De vrouwen, 52, 21 en 22 jaar, allen uit Leeuwarden waren druk bezig met de verwerking van enkele tientallen kilo`s hennep. Ook zij werden aangehouden. Ook een 17-jarige jongen uit Leeuwarden die zich in het pand bevond werd overgebracht naar het bureau. Alle verdachten zitten, behalve de 52-jarige vrouw, nog vast.

Heerenveen: drugsdealers
In de politieberichten van 12/10 (07.00 uur t/m 13.00 uur) stond een bericht dat een 26-jarige inwoner van Heerenveen was aangehouden, ter zake het in bezit hebben van 800 XTC-pillen en een kleine liter GHB, een middel dat de laatste weken opdook in de horecagelegenheden. De politie sloot toen meerdere aanhoudingen niet uit. De afgelopen weken heeft de politie dan ook in deze zaak nog een tiental mensen gehoord als verdachte c.q getuige. Van deze verdachten zit niemand meer vast. Het onderzoek is nagenoeg afgerond en het proces-verbaal zal ter zijner tijd worden doorgestuurd naar het parket van de officier van justitie.

Oudehorne: autobrand
Donderdag omstreeks 01.45 uur reed een 33-jarige inwoner van Jubbega met zijn auto over de Schoterlandseweg. Tijdens het rijden vloog de auto spontaan in brand. De oorzaak van de brand is niet bekend. De bestuurder kon ongedeerd zijn voertuig verlaten. De auto brandde uit. Het vuur werd door de brandweer geblust.

Leeuwarden: diefstal gouden kettingen
Donderdag omstreeks 04.15 uur werd een 27-jarige inwoner van Leeuwarden na een avondje stappen op de Spoorstraat aangesproken door een onbekende Marokkaanse man. De man vroeg hoe het met hem ging. Toen hij hierop antwoordde, trok de verdachte plotseling de twee gouden kettingen, die het slachtoffer om zijn hals had hangen, kapot en rende daarop weg in de richting van Achter de Hoven. De waarde van de weggenomen kettingen bedraagt ongeveer f 3500.-. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 05.15 uur werd op de Prins Hendrikstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 335 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 2 uren.

Drachten: inbraak woning
Vannacht omstreeks 01.50 uur hoorde een 28-jarige inwoner van Drachten gestommel in zijn woning aan de Schwartzenberghlaan. De man lag op dat moment op bed. Hij schonk hier verder geen aandacht aan en viel weer in slaap.Toen hij later in de nacht naar de Wc moest, bleek dat er bij hem was ingebroken. Waarschijnlijk heeft de voordeur niet op het nachtslot gezeten en is men, via hengelen door de brievenbus, binnengekomen. Uit de woning werd een tv weggenomen. De bewoner heeft aangifte gedaan.

Sneek: inbraak auto`s
Afgelopen nacht werden in de wijk `De Noorderhoek` in de vroege ochtenduren in een 14-tal auto`s ingebroken. Veelal door verbreking van een ruit of portierslot kwam men binnen. Uit de auto`s werd de geluidsapparatuur weggenomen. Door een getuige werden twee mannen gezien, die zich verdacht in de wijk gedroegen. Deze twee mannen, 17 en 19 jaar, beiden inwoners van Ommen konden op het station-noord worden aangehouden. Een van de verdachte had een gsm bij zich, die gestolen bleek te zijn uit een auto in de wijk. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Hurdegaryp: inbraak bedrijfbr> Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijf aan de Rijksstraatweg. De toegangsdeur werd opengebroken. Uit het pand werden meerdere kettingzagen weggenomen. Het schadebedrag is niet bekend. De eigenaar, een 59-jarige inwoner van Hurdegaryp, heeft aangifte gedaan.

Hurdegaryp: inbraak winkel
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een winkel aan de Rijksstraatweg. Ook hier werd de toegangsdeur van de winkel vernield. Uit de kassa werd het wisselgeld, een paar honderd gulden, weggenomen. De eigenaresse, een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, aangifte gedaan.

Harlingen: diefstal auto
Van woensdag op donderdag werd vanaf de Phoenix een personenauto, merk Opel Kadett, kleur rood, voorzien van het kenteken ZD-93-RZ, gestolen. De eigenaar, een 45-jarige inwoner van Harlingen, heeft aangifte gedaan.

Franeker: inbraak winkel
Afgelopen nacht werd ingebroken in een winkel aan de Zilverstraat. Door verbreking van een raam, kwam in de winkel binnen. Uit de kassa in de winkel werd wat kleingeld weggenomen. De eigenaar, een 49-jarige inwoner van Franeker, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal auto
Woensdag tussen 00.05 en 09.00 uur werd vanaf de Eikenstraat een personenauto, merk Opel Kadett, kleur zwart, voorzien van het kenteken XK-29-NF, weggenomen. De eigenaar, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Tzummarum: brand AVO
Donderdag omstreeks 07.00 uur brak brand uit in een kantoorunit van het AVO aan de Sytzamaleane. Hoe de brand is ontstaand is niet duidelijk. Er was sprake van een uitslaande brand. De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de kantoorunit uitbrandde. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Het schadebedrag is niet bekend. De technische recherche stelt een onderzoek.

Holwerd: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een bedrijfsgebouw aan de Grandyk. Het hekwerk werd vernield en daarna werd het slot van de toegangsdeur geforceerd. Uit het kantoor werden 4 computers weggenomen. De eigenaar van het bedrijf, een 55-jarige inwoner van Holwerd, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Woensdag tussen 19.45 en 20.15 uur werd ingebroken bij een bedrijf aan de Harlingertrekweg. Hoe men het bedrijf is binnengekomen, is niet bekend. Uit verschillende kantoren werden 4 laptops en drie organizers weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Wijnaldum: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 09.15 uur vond op de Haulewei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto raakte door nog onverklaarbare oorzaak in een slip en kwam op zijn kop in de sloot naast de weg terecht. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Oosterbierum kon samen met zijn 1.5 jaar oude zoontje de auto verlaten. De man liep vermoedelijk een gebroken heup op. Het zoontje bleef ongedeerd. De man en het kind werden overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tjerkgaast: snelheid
Donderdag omstreeks 11.35 uur werd op de Strjitwei een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Sneek, reed met een snelheid van 143 kilometer per uur terwijl aldaar 80 was toegestaan. Het rijbewijs van de bestuurder is ingevorderd en hij kreeg een proces-verbaal.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272