CDA

Frans akkoord rundvleessector is grove schending Europese markt

Na de vernieling van een Fries vleesbedrijf in West-Frankrijk en de aanhoudende manifestaties van Franse rundveehouders is de Franse regering gezwicht voor de druk. Het Franse Ministerie van Landbouw heeft zich niet verzet tegen een akkoord tussen de slachthuizen en de producenten, waarin bepaalde minimumprijzen afgesproken worden. In ruil voor het beëindigen van de bezetting van hun bedrijven hebben de slachthuizen, volgens informatie van de Franse Federatie van de Industrie en Groothandel in Vlees (FNICGV), bovendien beloofd om tot eind november de import van buitenlands vlees op te schorten.

Albert Jan Maat: "Deze afspraken zijn onacceptabel. Met name de opschorting van de import is een grove schending van de interne markt. De Europese landbouw is als een van de weinige economische sectoren geheel Europees geregeld. Voor de hele Unie gelden dezelfde spelregels en binnen dit kader speelt het spel van vraag en aanbod zich af. Ik heb begrip voor de zorgen van de Franse rundveehouders, maar dit is geen excuus voor het terugvallen op nationalistische beschermende maatregelen. Op die manier draagt Frankrijk juist bij aan het afbreken van het Europese huis. De Europese Commissie moet dan ook ingrijpen."

Het akkoord wordt vandaag in Parijs ondertekend. Maat heeft inmiddels vragen gesteld aan de Europese Commissie. Ook heeft hij de kwestie persoonlijk aangekaart bij Commissaris Fischler (Landbouw).