Ingezonden persbericht

Persbericht

---
25 oktober 2001

PAUL MCCARTNEY OPENHARTIG IN GESPREK MET READER'S DIGEST

Onthullende citaten uit interview over zijn nieuwe liefde, zijn nieuwe album en oude rivaliteiten

Sir Paul McCartney, 59 jaar, begint een ander leven, vol nieuwe, swingende startpunten. Na een van de zwaarste periodes uit zijn leven door de ziekte en dood van zijn echtgenote Linda, die al 30 jaar zijn partner was, doet Paul McCartney in een interview met Reader' Digest een aantal openhartige uitspraken over zijn nieuwe cd, zijn verloofde, inspiratie, John, Yoko en het succes van de Beatles. Reader's Digest interviewde de ex-Beatle in zijn kantoor in Londen. Het interview leidde tot openhartige uitspraken, die in het novembernummer van het magazine Reader's Digest te lezen zijn. Een interview met opvallende onderwerpen, waarvan hieronder vast een aantal korte impressies:

Over zijn verloofde, Heather Mills:
Paul McCartneys verloofde, Heather Mills, heeft een andere kijk op zijn Beatlesnummers dan hij gewend is. "Heather heeft vroeger een broer en zus moeten opvoeden, waardoor ze een groot gedeelte van een normale jeugd heeft gemist en veel Beatle-nummers niet kent. Vanochtend, in de taxi, was 'Back in the USSR' op de radio, en ze zei: 'Hé, dat ben jij. Was dat met de Beatles'? Ik antwoordde: Ja, natuurlijk. Dat weet toch iedereen. - Nou ik niet."

Over kinderen krijgen:
Op de vraag of hij ooit zal overwegen nog meer kinderen te krijgen begint Paul McCartney te lachen: "Dat weet ik echt niet. Maar het feit dat ik geen nee zeg, is op zich al een beetje een bekentenis."

Over zijn gespannen relatie met Yoko Ono:
Door een oude, maar eigenlijk niet eens officiële afspraak die er eigenlijk gewoon ingeslopen is, werden de nummers die Paul met John Lennon schreef altijd automatisch 'door Lennon/McCartney' genoemd. "Na al die jaren dacht ik speciaal met het nummer 'Yesterday' om het eens om te draaien, zodat het 'Yesterday, door Paul McCartney en John Lennon' genoemd kon worden. John heeft tenslotte altijd gezegd dat hij niets met dat nummer te maken heeft gehad. Ik belde Yoko en vroeg 'Wil je mij een gunst doen, alleen voor deze keer? Ik ga door een moeilijke periode en dat zou ik leuk vinden.' In eerste instantie stemde ze toe, maar later belde ze me terug en zei toch nee. Eigenlijk is dat een van de redenen waarom we niet de allerbeste vrienden zijn. We zijn ook geen vijanden. We zijn een soort vrienden - min of meer."

Over de inspiratie van zijn zoon, zijn verloofde en Linda voor zijn nieuwe cd 'Driving Rain':
Zijn nieuwe album duurt ongeveer een uur en bestaat uit diverse nummers, door Paul zelf geschreven. Zijn zoon, James, heeft hem bij één ervan geholpen. "Het eerste woord dat in me opkomt, is 'fris'. Veel mensen zeggen dat het niet geworden is wat ze van mij verwacht hadden. Dat is leuk. Heather gaf me inspiratie voor een paar nummers. Als je songteksten schrijft, is het heel handig om verliefd te zijn. En dan is er ook het nummer dat ik geschreven heb na Linda's overlijden. De ballads gaan dus zowel over vreugde als over verdriet."

Over de onderlinge concurrentie tussen Lennon en McCartney: Onderlinge concurrentie was zeker van kracht in de band tussen John en Paul. "Als ik een nieuw nummer bij me had, zag je John een beetje verstrakken. De volgende dag had hij dan een nieuw nummer bij zich en verstrakte ik weer een beetje. Het ging zo van:'O, ga jij dat zo aanpakken? Oké. Wacht maar op wat ik morgen bij me heb.' Het was een goede, vriendschappelijke concurrentie, niet vervelend. Tot we woorden kregen in de tijd dat The Beatles uit elkaar gingen. Toen werd het wel even vervelend."

Over de speciale relatie met John Lennon:
"We waren gewoon allebei verschrikkelijk goed. Sorry dat ik het zo zeg, maar op een gegeven moment komt er een punt waarop je je valse bescheidenheid moet laten varen. Ik bedoel, we hadden het gewoon. En ik denk dat het juist onze gemeenschappelijke liefde voor muziek was, die zich tot een vakkundigheid ontwikkelde."

Zijn gevoelens voor John Lennon:
De schrijfrelatie tussen Paul McCartney en John Lennon was speciaal. Beide muzikanten hadden de gedrevenheid en het verlangen om succes te hebben en goede muziek te schrijven. "Uiteraard denk ik met veel liefde en genegenheid terug aan John. Tenslotte waren wij degenen die samen die mooie nummers schreven. Ik voel me erg vereerd dat ik degene ben geweest die samen met John schreef. Maar het meest verbazingwekkende is nog wel, dat we altijd als we aan het componeren sloegen, met een nieuw nummer naar buiten kwamen. Het waren meestal schrijfsessies van zo'n drie uur - zo'n 200 dagen in totaal, zonder gebrek aan inspiratie."

Zijn mening over inspiratie:
"Het is een soort groot spiritueel geloof dat er iets magisch bestaat."

Over zijn ultieme droomband:
"Mijn eerste keus zouden The Beatles zijn, want we waren gewoon een kleine, hele coole band. Als ik het kon uitbreiden, zou ik gaan voor Linda, Jimmy Hendrix, Keith Moon, Eric Clapton...maar dit wordt veel te veel voor een band."

Het hele interview is vanaf 31 oktober 2001 te lezen in de novembereditie van het magazine
Reader's Digest.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als 'Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

###