Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 26-10-2001 Politiebericht District Kerkrade (JK- 12.40 uur) Vrijdag 26 oktober 2001

Kerkrade; aanhoudingen in XTC-onderzoek

In het persbericht van 25 oktober werd gemeld er in Kerkrade XTC-tabletten zijn aangetroffen met daarin de stof Paramethoxy Amfetamine (PMA).
De pillen werden op zondag 21 oktober aangetroffen bij het stoffelijk overschot van een 23-jarige man uit Kerkrade.

Verder onderzoek door het Forensisch Instituut in Rijswijk zal nog de juiste doodsoorzaak moeten aantonen. Daartoe is sectie verricht. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Wanneer vast komt te staan dat de doodsoorzaak inderdaad verband houdt met het gebruik van PMA betreft dit het eerste dodelijke slachtoffer in Nederland.

Het twaalf man sterk onderzoeksteam van de politie heeft inmiddels vastgesteld dat het slachtoffer in de nacht van zaterdag 20 op zondag 21 oktober op bezoek is geweest in de woning van een 18-jarige Kerkradenaar waar de XTC-pillen gebruikt zijn. Deze Kerkradenaar kon donderdagavond nog worden aangehouden en is vanmorgen op last van Justitie weer in vrijheid gesteld omdat er geen verdere gronden meer aanwezig waren om hem langer vast te houden.

Vanmorgen, vrijdag, werd in zijn woning een tweede verdachte aangehouden. Het betreft een 22-jarige man uit Heerlen. Hij wordt ervan verdacht de XTC-pillen afgeleverd te hebben. Tijdens het onderzoek in de woning van de Heerlenaar trof de politie ongeveer 400 vermoedelijke XTC-tabletten aan waarvan een honderdtal ogenschijnlijk overeenkomen met de pillen waarin PMA aangetroffen is. Via het Forensisch Instituut zal moeten blijken of dat inderdaad zo is.

Door het Consultatiebureau voor Alcohol en andere Drugs (CAD) zullen vanavond in het uitgaansleven in Kerkrade en directe omgeving( waarbij ook gedacht wordt aan de aangrenzende Duitse gemeenten) pamfletten worden uitgedeeld waarbij de bezoekers gewaarschuwd worden voor de gevaarlijke XCT-pil. Daarbij zal mogelijk van de zijde van de politie, gemeente en GGD hulp geboden worden.
Onderlinge afstemming daarover moet nog plaats vinden.

(Bureau Communicatie District Kerkrade; 045-400 20 06)