Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Resolutie aangenomen over EU Top in Gent

Op 25 oktober 2001 heeft het Europees Parlement een resolutie aangenomen in reactie op de bijeenkomst van de Europese Raad in Gent op 19 oktober 2001. De EU Top concentreerde zich vooral op de internationale bestrijding van terrorisme en de situatie in Afghanistan en het Midden Oosten.

Het Parlement steunt de internationale coalitie tegen het terrorisme, evenals het Amerikaanse optreden in Afghanistan, waarbij het verwijst naar de VN-resolutie 1368 om de acties te beperken tot duidelijk afgebakende doelen en lijden onder de bevolking te voorkomen. Het betreurt dat burgerslachtoffers zijn gevallen. Het dringt aan op verdere ontwikkeling van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid en het Europees veiligheids- en defensiebeleid. Het steunt de conclusies van de Algemene Raad over het toekomstige optreden van de EU ten aanzien van Afghanistan voor de wederopbouw van het land en de totstandkoming van een stabiele en brede regeringscoalitie, waarin de rechten van Afghaanse vrouwen worden gerespecteerd en waar zij volledig bij betrokken worden.

Het EP veroordeelt de moord op de Israëlische minister Zeevi, maar dringt aan op onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen uit de Palestijnse gebieden. Het roept Israëliërs en Palestijnen op ondanks alles een politieke regeling na te streven op basis van het rapport-Mitchell en het beginsel van een levensvatbare Palestijnse staat en veilige grenzen voor Israël. De parlementsleden doen een dringend beroep op de EU en de lidstaten om samen met de VS en andere partners in het vredesproces zo snel mogelijk een diplomatiek initiatief te ontplooien. Het olie-voor-voedsel-programma voor Irak moet optimaal worden uitgevoerd.

Het Parlement roept de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken op om vóór 6-7 december 2001 een akkoord te bereiken over het Europese aanhoudingsbevel, de definitie van terreurdaden en het bevriezen van tegoeden. Het benadrukt de noodzaak van nauwere samenwerking tussen Europol, Eurojust, inlichtingendiensten, politie en justitie. Dit moet wel gepaard gaan met een grotere parlementaire en rechterlijke controle en blijvende bescherming van de fundamentele rechten en vrijheden. De EU en de lidstaten wordt verzocht rampenplannen uit te werken voor alle mogelijke terroristische aanslagen, met name met het oog op een betere samenwerking.

Het Parlement heeft kritiek op de door het Belgisch voorzitterschap aangekondigde lijst van kandidaat-landen die bij de eerste uitbreiding lid kunnen worden, omdat daar geen overeenstemming over bestaat en bij de kandidaatlanden valse verwachtingen kan wekken. Geen enkel land moet op een ander land hoeven wachten voor het kan toetreden en er mag niet worden teruggekomen op de gestelde voorwaarden. De onderhandelingen moeten tijdig worden afgerond, zodat zoveel mogelijk landen kunnen deelnemen aan de Europese verkiezingen van 2004.

Het Parlement maakt zich zorgen over mogelijke prijsstijgingen tijdens de invoering van de euro en vindt dat de dubbele prijsopgave na de overschakeling nog enkele weken gehandhaafd moet worden. De banken in alle lidstaten van de eurozone zouden hun geldautomaten in de eerste dagen van januari moeten vullen met kleine eurocoupures en op 1 januari 2002 open moeten zijn. Het is verheugd over het voornemen van de regeringsleiders om de kosten van grensoverschrijdende betalingen te beperken.