Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Turkije rapport afgestemd in plenaire

De politieke en economische hervormingen die Turkije de laatste tijd heeft doorgevoerd, vinden instemming bij het Europees Parlement, dat met name tevreden is over het Nationale Programma voor de overname van het acquis communautaire. Dit programma is in maart van dit jaar aangenomen en voorziet in een reeks hervormingen die Turkije in staat moeten stellen te voldoen aan de politieke, institutionele, economische en sociale criteria van Kopenhagen. Het EP hoopt dat Turkije deze criteria zo snel mogelijk zal naleven.

Met de naleving van de mensenrechten gaat het de goede kant op, maar er is nog wel werk aan de winkel. Turkije wordt opgeroepen de beginselen van het EU Handvest van grondrechten over te nemen, de behandeling van gedetineerden te verbeteren en alle vormen van foltering uit te bannen (onder meer door een einde te maken aan de geheime detentie), de doodstraf onmiddellijk af te schaffen, de vrijheid van meningsuiting en de democratische beginselen te garanderen (met name waar het gaat om demonstraties en de activiteiten van politieke partijen en verkozenen) en een brede politieke amnestie af te kondigen. En hoewel ook vorderingen zijn geboekt met de hervorming van het strafrecht, wordt erop aangedrongen dat Turkije zijn strafrechtprocedures aanpast aan de EU-normen.

Verder zal Turkije jegens de nationale minderheden, met name de Koerden, een open dialoog moeten hanteren. Het Parlement steunt het burgerinitiatief om de dialoog met Armenië te hervatten. Wat Cyprus betreft, dringt het er bij de Turks-Cyprioten op aan de besprekingen te hervatten om nog vóór de toetreding tot een bevredigende oplossing te komen.