Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vervolg gezondheidsonderzoek getroffenen vuurwerkramp

Op 13 mei 2000 vond de vuurwerkramp in Enschede plaats. Om de gevolgen van deze ramp in kaart te brengen is in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport direct een groot gezondheidsonderzoek uitgevoerd. Dit eerste onderzoek heeft veel nuttige informatie opgeleverd voor de zorgverlening. Met een herhaling van het gezondheidsonderzoek in november kan de nazorg beter afgestemd worden op de behoefte onder de getroffenen.

Voor het onderzoek in november worden alle getroffen bewoners en passanten, die ouder zijn dan 18 jaar, (opnieuw) uitgenodigd om deel te nemen. Dit geldt ook voor de politie, brandweer, ambulancemedewerkers, vrijwilligers en andere hulpverleners die bij de ramp betrokken waren. Zij worden hiervoor telefonisch benaderd door de GGD Twente. Als zij willen meedoen, ontvangen zij daarna een vragenlijst thuis. Behalve Nederlandse vragenlijsten, zijn er ook vragenlijsten in de Engelse, Duitse en Turkse taal. Bij Arabischtalige deelnemers zal de vragenlijst mondeling worden afgenomen. Deelnemers kunnen de vragenlijst thuis invullen. Voor ondersteuning bij het invullen van de vragenlijsten kan men het gratis telefoonnummer 0800-1100 bellen. Ook worden in Enschede locaties ingericht waar mensen terecht kunnen die vragen hebben bij het invullen. Hier zal ook hulp in verschillende talen geboden worden.

Deelname aan het onderzoek bestaat uit het invullen van een vragenlijst. Daarin worden verschillende vragen gesteld over hoe het met de getroffenen gaat, zowel lichamelijk als geestelijk. Ook als getroffenen geen problemen (meer) hebben, is het belangrijk dat zij deelnemen. Vorig jaar is op de Vliegbasis Twenthe bloed- en urineonderzoek verricht. Aangezien er geen schadelijke stoffen zijn aangetroffen, vindt bij het herhalingsonderzoek géén bloed- en urineonderzoek plaats.

Getroffenen en betrokkenen die niet hebben meegedaan aan het eerste gezondheidsonderzoek, worden evenzeer uitgenodigd deel te nemen. Deze mensen kunnen zich tot 5 november 2001 aanmelden via het gratis telefoonnummer 0800-1100 van het Informatie- en Advies Centrum in Enschede.

Het gezondheidsonderzoek is één van de onderzoeken die worden uitgevoerd onder de projectnaam 'Gezondheidsmonitoring Getroffenen Vuurwerkramp Enschede' (kortweg Gezondheidsmonitoring). De Gezondheidsmonitoring wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De GGD Twente coördineert namens dit ministerie de uitvoering van de onderzoeken die horen bij de Gezondheidsmonitoring. Bij de uitvoering van het gezondheidsonderzoek zijn het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het Instituut voor Psychotrauma betrokken.