CDA

Van de Camp: Criminaliteit bestrijden i.p.v. beheersen

"De CDA-fractie vindt dat criminaliteit bestreden moet worden en niet worden beheerst. Preventie speelt een belangrijke rol, maar dan wel preventie waarbij zicht moet bestaan op wat wel en wat niet werkt. Nu is het allemaal nog te vrijblijvend. Ook het veld heeft behoefte aan duidelijkheid. De werkkracht van mensen binnen de justitiële keten wordt onvoldoende benut of zelfs gefrustreerd", vindt CDA-kamerlid Wim van de Camp.

Hij vindt het hoog tijd voor een echte omslag in het denken. "Van inspanningsverplichting naar resultaatsverplichting. De bevolking wil resultaten zien".

Om dat te bereiken moeten de verschillende schakels in de justitiële keten beter op elkaar worden afgestemd en met elkaar samenwerken, stelt het CDA-kamerlid in het overleg over de nota criminaliteitsbeheersing. Deze nota verscheen drie jaar na het aantreden van dit kabinet. "Rijkelijk laat dus terwijl er toch voldoende signalen uit de maatschappij kwamen over de criminaliteit in ons land".

Preventieve maatregelen die werken zijn, volgens Van de Camp, opvoedings- ondersteuning van gezinnen, huiswerkbegeleiding bijvoorbeeld in buurthuizen, voorlichting over alcohol- en druggebruik, een goed grote stedenbeleid en wijkopbouw, sport - vooral in clubverband - activiteiten in club- en buurthuis, een buddy-systeem en het aanspreken van organisaties dat crimineel gedrag van welke aard of omvang in Nederland niet aanvaardbaar is.

Opvoedingsondersteuning is een zeer verantwoorde maatschappelijke investering en moet hoog op de politieke agenda komen. "Hoe vlugger je er bij bent in gezinnen, des te beter. En als het niet in een gezin kan, dan als uiterste remedie in een internaat." Van de Camp haalt als voorbeeld de door Turkse organisaties opgezette internaten in Rotterdam aan waar goede resultaten worden bereikt. Hij pleit er voor dat zulke internaten er ook komen voor Marokkaaanse en Antilliaanse jongeren.

Bij een buddysysteem denkt de CDA'er aan succesvolle mensen die risico-opende jongeren - vaak uit allochtone bevolkingsgroepen - helpen en begeleiden.

Wat het straffen betreft, stelt de CDA-fractie voor jonge criminelen vooral te treffen op hun gevoeligste punt: geld. Dus minder taakstraffen en meer geldboetes.

Meer politieke durf moet er komen voor het uitzetten van criminele illegalen. In Nderland verblijven tussen de 100.000 en 200.000 illegalen. Binnen deze groep is er veel sprake van criminaliteit. Van de Camp vraagt het kabinet opnieuw criminele illegalen voortaan direct uit te zetten.

Aangezien de criminele praktijk uitwijst dat men vaak in herhaling valt, dringt Van de Camp er op aan ex-gedetineerden te volgen. Dat dit consequenties kan hebben voor de privacy moeten we durven accepteren. Van de Camp:" Iemand die de rechtsorde schendt, moet accepteren dat die rechtsorde reageert."

Bij de reïntegratieprogramma's moet de vrijblijvendheid er eveneens af. De programma's horen voor de ex-gedetineerden maar ook voor de programma-aanbieders duidelijke verplichtingen te bevatten over tijdstippen, over op komen dagen en voltooien.

Woordvoerder: Wim van de Camp tel. 070-3182554 of 070-3523226

Voor verdere informatie: Marianne Fennema tel.070-3182512 of 06-53267862