European Union

HAITI : situatie Press Release: Brussels (26-10-2001) - Press: 389 - Nr: 13274/01
---
Brussel,
26 oktober 2001

13274/01 (Presse 389)

P 169/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap

namens de Europese Unie betreffende de situatie in Haïti

De Europese Unie wijst erop dat de op 5 juni 2001 te San José aangenomen resolutie van de OAS waarbij nota wordt genomen van de voorstellen van president Aristide en wordt aanbevolen om voor iedereen aanvaardbare maatregelen te nemen teneinde een oplossing te vinden voor de crisis die na de betwiste verkiezingen van 2000 is ontstaan, na al die tijd nog steeds niet volledig is toegepast. De Unie betreurt dat ondanks de inspanningen van de adjunct-secretaris-generaal van de OAS, de heer Einaudi, geen overeenstemming kon worden bereikt om vooruitgang te boeken bij de organisatie van de volgende verkiezingen. De Unie verwacht van de regering voldoende waarborgen voor de voortzetting van het democratisch proces, met name wat betreft de veiligheid en de vrijheid van meningsuiting en van vergadering.

De Europese Unie bevestigt dat zij de secretaris-generaal en de adjunct-secretaris-generaal van de OAS volledig steunt en moedigt hen aan om hun bemiddelingsinspanningen voort te zetten; zij verzoekt alle partijen met nadruk om met een constructieve ingesteldheid en zin voor verantwoordelijkheid opnieuw de dialoog aan te knopen.

De Europese Unie roept de verschillende partijen op om in een geest van nationale verzoening in te stemmen met de compromisvoorstellen die noodzakelijk zijn om een einde te maken aan de crisis, die anders de onrust en de ontreddering van de Haïtiaanse bevolking alleen maar kan doen toenemen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije en de EVA-landen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---

---