VOORSTEL TOT WIJZIGING VAN DE WET COLLECTIEVE PREVENTIE VOLKSGEZONDHEID

Minister Borst en staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan de collectieve preventie volksgezondheid verder versterken. Zij sturen daarom vandaag een voorstel tot wijziging van de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv) aan de Tweede Kamer. Een betere gezondheid voor zo veel mogelijk mensen door preventie is de kern van dit voorstel. In het voorstel worden de gemeentelijke taken preventie volksgezondheid geactualiseerd en verduidelijkt en worden enkele Rijkstaken geïntroduceerd.

De belangrijkste voorgestelde wijzigingen zijn: de herformulering van enkele gemeentelijke taken, de opdracht aan de gemeente om elke vier jaar een nota gezondheidsbeleid op te stellen, de introductie van de mogelijkheid jeugdgezondheidszorgtaken door anderen dan de GGD te laten uitvoeren, de plicht elke vier jaar een Rijksnota uit te brengen en de verankering van het basistakenpakket jeugdgezondheidszorg. Dit basispakket bestaat uit:

- het systematisch volgen en signaleren van ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van jeugdigen en van gezondheidsbevorderende en - bedreigende factoren;

- het ramen van de behoeften aan zorg;

- de vroegtijdige opsporing en preventie van specifieke stoornissen en het aanbieden van vaccinaties voortkomend uit het Rijksvaccinatieprogramma;
- het geven van voorlichting, advies, instructie en begeleiding;
- het formuleren van maatregelen ter beïnvloeding van gezondheidsbedreigingen.

De bewindspersonen willen de eerste Rijksnota Gezondheidsbeleid eind 2002 laten verschijnen. De corresponderende gemeentelijke nota's moeten vóór 1 juli 2003 opgesteld zijn.

Preventie werkt het beste via korte lijnen. Bij de invoering van de Wcpv is daarom gekozen voor een gezondheidsdienst bij de gemeente (de GGD) en voor gemeentelijke beleidsvrijheid bij de organisatie van de werkzaamheden. De Wcpv wijst ook taken aan die onder verantwoordelijkheid van de gemeente worden uitgevoerd: infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg.

Na de parlementaire behandeling van deze voorstellen zullen de bewindslieden in dezelfde lijn ook het Besluit collectieve preventie volksgezondheid aanpassen. In dat besluit staan de gemeentelijke taken nader uitgeschreven. De bewindslieden brengen de verdeling in deeltaken van de jeugdgezondheidstaken van de gemeente tezelfdertijd in een afzonderlijk besluit onder.