Ingezonden persbericht


Persbericht 26 oktober 2001

Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK)
Postbus 2228
2301 CE Leiden

Verklaring Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg is in juli 2001 opgericht met als doel de vorming en instandhouding van een Vrijplaats aan en bij de Koppenhinksteeg. De stichting vertegenwoordigt een achttal initiatieven die in de vrijplaats gehuisvest zijn of hier frequent gebruik van maken. Deze initiatieven zijn: de Weggeefwinkel (gratis winkel), Las Vegas (veganistisch/biologisch eetcafé), Tegengif (politieke infowinkel), Zwarte Sterren (concertgroep), ZaterDagcafé (sociale kantine), Directe Actie Groep (locale actiegroep), Dusnieuws (landelijk periodiek), Bar en Boos (onafhankelijk activiteiten centrum).

Op 23 oktober jl. is door de gemeente Leiden de bouwvergunning voor het bouwplan Hooglandse Kerkgracht 2 en 4 en Koppenhinksteeg 2 t/m 8 verleend. Het is vanzelfsprekend dat als het bouwplan wordt uitgevoerd, alle bovengenoemde projecten wegmoeten uit de Koppenhinskteeg. Dit zou het einde betekenen van 32 jaar Vrijplaats Koppenhinksteeg en uiteraard een enorm verlies zijn voor de tweeduizend bezoekers die de Vrijplaats elke week verwelkomt.

De SVK heeft op 11 juli van dit jaar een brief aan de Gemeente gestuurd waarin op een aantal belangrijke punten aan de wensen van de Gemeente Leiden tegemoet wordt gekomen, namelijk:
· Met de Stichting heeft de gemeente één aanspreekpunt waarmee het in gesprek kan treden over het voortbestaan van de Vrijplaats, alsmede een rechtspersoon die het feitelijk beheer van een gelegaliseerde Vrijplaats op zich kan nemen.
· De Stichting heeft zich tevens bereid verklaard namens de bovenstaande initiatieven een formeel kader te realiseren waarbinnen de Vrijplaatsactiviteiten kunnen voortbestaan. Hieronder verstaan we met name het verkrijgen van de benodigde vergunningen.
· Wanneer mocht blijken dat het voortbestaan van de Vrijplaats aan de Koppenhinksteeg niet mogelijk is, staan wij open voor gelijkwaardige alternatieven zolang deze een oplossing bieden aan alle initiatieven en niet slechts van tijdelijke aard zijn.
Op deze brief heeft de SVK nooit antwoord gekregen. De Vrijplaatsprojecten hebben altijd het initiatief genomen om met het gemeentebestuur in discussie te gaan over het voortbestaan van de Vrijplaats. De projecten hebben altijd geprobeerd om goede contacten in stand te houden, maar helaas is het initiatief altijd vanuit één kant gekomen. Dat de gemeente niet heeft gereageerd op de brief van de SVK lijkt te betekenen dat het gemeentebestuur niet in gesprek wil gaan over de mogelijkheid deze unieke plek voor Leiden te behouden.

Het Ontwikkelingsadviesbureau 'de Verandering' is op dit moment bezig in opdracht van de SVK een globaal haalbaarheidsonderzoek te verrichten. Dat zal concreet maken op welke manier het cascohuur voorstel (1) kan worden gefinancierd. De resultaten van dit haalbaarheidsonderzoek zullen op korte termijn bekend worden gemaakt. (Voor vragen over het haalbaarheidsonderzoek kan men contact opnemen met André Jonker van de Verandering, op telefoonnummer 030-2721660).

Het jaar 2001 is door de VN als 'Het Jaar van de Vrijwilliger' uitgeroepen. In Vrijplaats Koppenhinksteeg zijn meer dan honderd vrijwilligers actief waaronder scholieren, studenten, gepensioneerden, werklozen, werknemers en asielzoekers. De SVK vindt het onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur het feit negeert dat in de Vrijplaats zoveel mensen vrijwillig hun tijd in belangrijke sociaal-culturele projecten steken. Nergens anders in Leiden zijn zoveel vrijwilligers op één plaats actief en dat is iets waar je als stad trots op zou moeten zijn.

De SVK blijft daarom ook na 23 oktober onverminderd streven naar het behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg.

Voor meer informatie over Vrijplaats Koppenhinksteeg: http://squat.net/vvk of bel: 06-23181164 (Denise Walsh) of 06-23145173 (Marco van Duijn) (1) Het cascohuur voorstel werd vorig jaar ingediend door EuroDusnie en Bar en Boos. Het houdt in dat de in de Vrijplaats gehuisvest initiatieven voor de onderhoud van de binnenkant van de gebouwen zorg dragen, en de gemeente voor herstel van de buitenkant zorgt.