AutoRai

26-10-2001

Mazda 6: wereldprimeur tijdens Tokyo Motor Show

Tijdens de 35e editie van de Tokyo Motor Show introduceert Mazda haar geheel nieuwe middenklasser, de Mazda 6.

Naast deze nieuwe aanwinst, die volgend jaar rond de maand mei in Nederland leverbaar zal worden, presenteert Mazda vele nieuwe Mazda-motoren en studiemodellen zoals de Secret Hideout, de MX-5 MPS en de Premacy FCEV, die voorzien is van een brandstofcel. In Tokio is ook de Mazda RX-8 in zijn definitieve vorm te zien zoals deze eind volgend jaar van de band zal rollen. Ook schenkt Mazda veel aandacht aan ontwikkelingen op het gebied van milieu en veiligheid.

Geheel nieuwe middenklasser: Mazda 6

Dat Mazda er veel aan gelegen is om bij het ontwikkelen van haar nieuwe modellen de factor emotie weer op de eerste plaats te zetten en daarmee de kopers voor zich te winnen, blijkt bij het zien van haar nieuwe middenklasser. De Mazda 6 is een totaal nieuw concept dat op alle fronten tegemoet komt aan de eigentijdse smaak van de huidige consument. In Japan zal de Mazda 6 als Atenza op de markt worden gebracht.

De opvolger van de huidige Mazda 626 wordt in drie uitvoeringen leverbaar t.w.: een Sedan, een Hatchback en een Wagon die respectievelijk vanaf volgend jaar mei, juli en september in Nederland verwacht worden. De nieuwe Sedan- en Hatchback-versies zijn 4.68 meter lang, 1.78 meter breed en hebben een hoogte van 1.435 meter. De Wagon is 4.70 meter lang, 1.78 meter breed en 1.48 meter hoog. In alle gevallen is de wielbasis 2.675 meter.

Niet alleen het interieur en het exterieur zijn volledig nieuw, ook de motoren zijn van een nieuwe generatie. Er kan uit verschillende benzinevarianten worden gekozen t.w.: een 1.8 liter krachtbron die goed is voor 120 pk / 88 kW, een 2.0 liter motor met 142 pk / 104 kW en een 2.3 liter motor, voorzien van variabele kleptiming met 165 pk / 122 kW.

De nieuwe common-rail dieselmotoren, die vanaf de maand september volgend jaar in Nederland verkrijgbaar zullen zijn, kunnen desgewenst geleverd worden in een 2.0 liter low power-uitvoering (120 pk / 88 kW) of een 2.0 liter high power-versie, goed voor 136 pk / 100 kW.

In het interieur van zowel de Hatchback als de Wagon is er sprake van zogenaamde Karakuri-seats. Met één druk op de knop ontstaat een volledig neergeklapte achterbank. Verder zal de nieuwe Mazda 6 voorzien zijn van een volledig airbag-systeem inclusief curtain airbag. Hoeveel Mazdas nieuwe middenklasser in Nederland volgend jaar gaat kosten wordt rond de introductie in mei 2002 bekend gemaakt.

Mazda RX-8

Uiteraard ontbreekt in Tokio de Mazda RX-8 niet. Deze vier-persoons sportwagen is in de Japanse hoofdstad in zijn definitieve straatversie te zien. Eind volgend jaar wordt met de productie begonnen. De krachtbron is een 1.3 liter Renesis rotatie-motor die in twee varianten van respectievelijk 192 pk en 250 pk leverbaar wordt. Het is nu nog te vroeg om een definitief prijskaartje aan de RX-8 te kunnen hangen, maar Mazda zal alles op alles zetten om deze nieuwe generatie sportwagen in dit segment concurrerend aan te bieden.

MX-5 MPS

Na in september tijdens de IAA in Frankfurt voor het eerst zijn opwachting te hebben gemaakt, kan nu ook Japan en de rest van de wereld kennismaken met een MX-5 MPS-versie. Dit studiemodel is voorzien van een 1.9 liter viercilinder motor, goed voor 200 pk / 147 kW, zes versnellingen, uitgebouwde wielkasten, koelsleuven in de voor- en achter schermen, spoilers, nieuwe koplamp-units en een centraal geplaatste uitlaat. Het koppel is 196 Nm bij 6.000 toeren per minuut. De MX-5 MPS, dat staat voor Mazda Performance Series, beschikt verder over een gewijzigde wielophanging, verstelbare sportdempers en 17 inch velgen.

Secret Hideout en ander Mazda-nieuws

Als studiemodel toont Mazda in Tokio voor het eerst de Secret Hideout. Een uitvoering die zeer functioneel is en ontworpen werd voor de jonge individualist. De Secret Hideout heeft een nieuw ontwikkelde 1.3 liter motor onder de kap. Ook de Premacy FCEV wordt in Tokio ten tonele gevoerd. Deze midi-MPV heeft een brandstofcel als krachtbron. Verder wordt aandacht besteed aan Smart Airbag Systems en nieuw ontworpen katalysatoren.