Politie Amsterdam-Amstelland


Politienieuws

Werken bij de politie
Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de politie Amsterdam-Amstelland aan de slag te gaan. Over betaalde banen als politieman of -vrouw of andere banen leest u in onze special Een baan bij de politie. Maar er zijn ook mogelijkheden om onbetaald werk te verrichten voor ons korps. Elders op deze pagina kunt u lezen over dit werk als volontair.


---

Stap af-campagne succes
26-10-2001. Anderhalve maand geleden ging in de Leidsestraat de campagne Stap af of fiets om van start. Belangrijkste doelstelling van dit project is het terugdringen van de overlast die fietsers veroorzaken in deze winkelstraat. Na een periode van waarschuwen werd vanaf 10 september verbaliserend opgetreden. Dit leverde tot nu toe 3500 processen-verbaal op. De mensen weten inmiddels dat het de politie ernst is. Het beeld van fietsers die voor de Leidsestraat afstappen wordt langzamerhand normaal. Buurtbewoners en ondernemers zijn vol lof. Irritaties nemen af, de veiligheid neemt toe en het beeld van een rustige gezellig winkelstraat komt weer langzaam terug. Politie, surveillanten, OTB en andere ondersteunende diensten zullen ook het komende jaar erop blijven toezien dat de huidige situatie blijft gehandhaafd.


---

Overvallen in huis
26-10-2001. Donderdagavond rond 22.00 uur werd een 37-jarige vrouw overvallen in haar woning aan de Volendammerweg. Zij raakte niet gewond. Van daders en buit ontbreekt nog ieder spoor.

Twee mannen drongen de woning binnen, bedreigden het slachtoffer met een vuurwapen en bonden haar vast. Daarna doorzochten zij de woning en namen geld en goederen mee. De verdachten maakten zelf de vrouw weer los en gingen er daarna vandoor in de auto van het slachtoffer. Het betreft hier een grijsblauwe Opel Kadett, oud model. De politie is op zoek naar deze auto en de recherche onderzoekt de zaak.

---

Vuurwapengeweld
26-10-2001. Vannacht werden de bewoners van de Bos en Lommerweg opgeschrikt door een aantal schoten. Bij onderzoek trof de politie niemand meer aan. Niemand raakte gewond. Personeel van de vliegende brigade (Mobiele Eenheid) werd ingezet voor een sporenonderzoek. De technische recherche stelde een aantal sporen veilgi en vond kogelinslagen in een woning, een informatiebord, een abri en een bromfiets. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Volgens getuigen zou een groep van ongeveer tien personen ruzie hebben gehad. De ruzie ontaarde in de schietpartij. Na het incident reden enkele auto's weg. De recherche onderzoekt de zaak en vraagt getuigen zich te melden via (020) 559 28 50.


---

Man vernielt wielklem
25-10-2001. Gisteren omstreeks 12.30 uur is op de Nicolaas Witsenkade een 31-jarige man aangehouden nadat hij een wielklem had vernield. Een auto was door de Dienst Stadstoezicht voorzien van een wielklem. De verdachte was met een slijptol bezig om de wielklem van de auto te verwijderen. De man werd ingesloten en verhoord. Hij zal tevens een vordering krijgen om de kapotte wielklem te betalen.

---

Volontairs Gezocht
22-10-2001. Het korps Amsterdam-Amstelland zoekt tientallen volontairs die alsvrijwilliger bij de politie aan de slag willen. Het gaat om ondersteunende werkzaamheden en niet om feitelijk politiewerk. Het aantal plaatsen waarop volontairs worden ingezet, groeit tot 100. Op dit moment zijn er 36 volontairs bij de politie werkzaam. De Korpsleiding gaf destijds opdracht de idee rond volontairs levensvatbaar te maken. De gedachte vloeide voort uit het project Senioren en Veiligheid waar volontairs allerhande werkzaamheden deden. Er kwamen duidelijke signalen naar voren dat betrokkenen het vrijwilligerswerk bij de politie als een maatschappelijke bijdrage ervoeren. Toen bleek dat ook in het buitenland (USA & Japan) volontairs bij de politie werkten, ging ook hier de zaak van start. Projectcoördinator Commissaris Theo Stallmann kreeg van de Korpsleiding het groene licht voor een pilotproject Volontairs dat in maart 2000 startte.

Mond-tot-mondreclame

De volontairs krijgen geen loon. Wel worden reiskosten vergoed en verzekeringen afgesloten (aansprakelijkheids-, ongevallen en eigendomsverzekering). Mond-tot-mondreclame zorgde tot nu toe voor de belangrijkste instroom van kandidaten. Ook via de buurtregisseurs kwamen kandidaten binnen. Op dit moment zijn er 36 volontairs aangesteld. Ze ondersteunen buurtregisseurs, helpen bij recepties in politiegebouwen, assisteren bij de Ruiterij, bieden de helpende hand bij diverse projecten of zijn slachtoffers van aanrijdingen behulpzaam bij het invullen van formulieren. Alle volontairs zijn gescreend en hebben een verklaring ondertekend dat ze zorgvuldig met informatie omgaan.

Van 18 tot 70

Iedereen tussen de 18 en 70 jaar kan bij ons korps als volontair terecht. De leeftijd van het grootste gedeelte van de huidige volontairs ligt tussen de 50 en 80 jaar. De jongste volontair is 25 jaar oud. De ervaring leert dat volontairs met hun werk niet alleen een maatschappelijke bijdrage leveren, maar dat zij ook de waardering en sociale contacten rond het werk op prijs stellen. Mensen die volontair willen worden, kunnen zich schriftelijk aanmelden bij:

Regiopolitie Amsterdam-Amstelland
Dienst Executieve Ondersteuning
Onder vermelding van 'Volontairs'
Antwoordnummer 2864
1000 PA Amsterdam

Klik hier om meer over volontairs te lezen of om u via deze site aan te melden.

---

Dode bij steekpartij
23-10-2001. Maandagavond raakte een 38-jarige man levensgevaarlijk gewond na een steekpartij in de Govert Flinckstraat. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overleed. In verband met deze zaak werden drie mannen aangehouden (19, 22 en 22 jaar). De 19-jarige verdachte is inmiddels heengezonden.

De steekpartij was het gevolg van een ruzie tussen vier mannen, die om 19.30 uur al begon. Later op de avond escaleerde de zaak in een vechtpartij met als gevolg de fatale steekpartij. Kort na het incident werd een 19-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij dit incident. De man werd na verhoor heengezonden. Vannacht hield de recherche twee 22-jarige mannen aan uit Amsterdam, die ervan worden verdacht bij de steekpartij te zijn betrokken. Naar het motief en de juiste toedracht wordt een onderzoek ingesteld. De recherche verzoekt getuigen zich te melden via het telefoonnummer (020) 559 25 21.
---

Getuigen schietpartij gezocht
23-10-2001. De 21-jarige verdachte die zaterdagochtend in verband met de dodelijke schietpartij in de Reguliersdwarsstraat werd aangehouden, heeft inmiddels een bekentenis afgelegd. Om een duidelijk beeld te krijgen over wat er precies is gebeurd, is de politie op zoek naar getuigen. Iedere getuige wordt verzocht te reageren. De recherche doet in het bijzonder een oproep aan de inzittenden van een witte Peugeot, een gele Fiat en een zwarte auto van onbekend merk. Deze autos zijn vermoedelijk kort voor of na het incident de plaats van de dodelijke schietpartij gepasseerd. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via het telefoonnummer (020) 559 23 21.

---

Overval op geldloper
23-10-2001. Vanmorgen vond er in de Jan Steenstraat een gewapende overval plaats op een geldloper. De overvaller dreigde met een vuurwapen en verdween met een geldkoffer in de richting van de Hercules Segherstraat. Daar stond mogelijk een tweede verdachte met een bromfiets. Beiden gingen er vandoor. Niemand raakte gewond en van overvallers en de buit ontbreekt ieder spoor.

De overvaller was een ongeveer 30 à 35-jarige blanke man met kort bruin haar. Hij droeg een blauw nylon windjack, een blauwe spijkerbroek, een wit / blauw gestreept shirt, een blauw petje en had een bril op met een rond montuur. De tweede verdachte reed mogelijk op een grijze scooter. Hij droeg een witte helm en had een geruite jas aan met meerdere kleuren. Het is niet zeker of de man met het vuurwapen daadwerkelijk met genoemde scooter is gevlucht, want dit is niet gezien. Getuigen van de overval wordt verzocht contact op te nemen met de politie via het telefoonnummer (020) 559 35 70.


---

Op heterdaad betrapt
24-10-2001. Dinsdagavond hield de politie een 23-jarige man aan die op heterdaad werd betrapt bij een inbraak in een woning aan de Burmanstraat. De man is ingesloten en de recherche onderzoekt de zaak. Omwonenden hoorden gestommel en waarschuwden de politie. Die overliep de inbreker, die er via de binnentuinen vandoor ging. Er volgde een achtervolging door verschillende tuinen. Uiteindelijk drong de verdachte via een keuken een woning binnen en verliet ging via de voordeur weer weg. Daar werd hij door de politie aangehouden. Bij zijn fouillering vond men een verboden mes en een busje traangas.


---

Dodelijke aanrijding
22-10-2001. Vrijdagmorgen rond 09.00 uur raakte een 44-jarige Amsterdammer zwaar gewond bij een aanrijding op de Nieuwe Vaart. Hij overleed in de loop van de dag in een ziekenhuis.

Rond 09.00 uur waren twee vrienden, waaronder het slachtoffer, aan het klussen op een boot aan de Nieuwe Vaart. Ze kregen honger en besloten wat te gaan eten. De auto, die een eind verderop ston, wordt gehaald. De 58-jarige bestuurder reed met geopend portier achteruit in de richting van zijn vriend. Plotseling hoorde hij een klap en zag hij de 44-jarige man over het geopende portier hangen. Hij stopte waarop bleek dat zijn maat zwaar gewond was. Hij hielp hem in de auto en kreegthulp van een voorbijganger. Ze rijden naar Zuidoost en leverden het slachtoffer af bij het AMC waar hij tijdens een operatie overleed. De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht zich te melden via het telefoonnummer (020) 559 24 10.
---

Verkeerscontroles
25-10-2001. Gisteren heeft de politie een snelheidscontrole gehouden op de Westpoortweg. De maximum gemeten snelheid was 94 kilometer per uur, daar waar 50 kilometer per uur is toegestaan. In totaal zijn aan 18 bestuurders bekeuringen uitgedeeld.

Autogordelcontrole
Gistermiddag heeft de politie een autogordelcontrole gehouden op de Europaboulevard. In totaal bleken 81 bestuurders hun gordel niet te dragen. Zij kregen allemaal een bekeuring.


---

Autodief aangehouden
25-10-2001. Vanochtend rond vijf uur is een 16-jarige bestuurder van een gestolen auto aangehouden in de Bonistraat. Surveillerende politiemensen zagen een auto met gedoofde lichten rijden door stadsdeel De Pijp. Toen er een stopteken werd gegeven bleef de bestuurder gewoon doorrijden. Na een achtervolging door de politie reed de jongen zichzelf vast in een doodlopende straat. De jongen die achter het stuur zat kon direct worden aangehouden. Een passagier uit de auto rende weg. De auto had een verbroken contactslot en bleek te zijn gestolen. De verdachte is ingesloten.


---

Arrestaties schietpartij
25-10-2001. De politie heeft eerder deze maand opnieuw twee verdachten aangehouden in verband met de dodelijke schietpartij op 29 augustus bij het Waterlandplein. Begin oktober werd een 26-jarige man aangehouden. Bij hem trof de politie een vuurwapen aan. Op 17 oktober werd een 24-jarige man aangehouden. Deze werd de volgende dag na verhoor heengezonden. Bij een eerdere aanhouding van een 22-jarige man trof de politie ook al een vuurwapen aan. Onder de aangetroffen wapens bevond zich echter nog steeds niet het moordwapen. Dat kon pas deze week met behulp van een duikteam van de brandweer worden opgespoord. Het motief van het schietincident betreft een financiële kwestie. Onenigheid over een bedrag van zeshonderd gulden bij de verkoop van een auto zou hieraan ten grondslag liggen. Dit alles leidde tot een twist die uitliep op een handgemeen met uiteindelijk de fatale schietpartij als gevolg. De zaak lijkt hiermee opgelost. De twee verdachten zitten nog vast.

Zie ook Vuurwapens.

---

Dossier
Drugssmokkelaars gepakt dankzij een goede samenwerking tussen de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland en Curaçao.

Cokelijn opgerold door de recherche van bureau Flierbosdreef.

Zakkenrollersproject succes, over het positieve effect van het project Zakkenrollerij.

GSM-bombardement, over de actie van ons korps om roof van mobiele telefoons tegen te gaan.

Snackbar super-store, over een aanzienlijke heling-zaak die door het Roofteam van district 4 werd opgelost.

---

Reageren op de site?
Wilt u reageren op deze site? Klik dan hier om naar ons guestbook te gaan en laat een boodschap achter.

---

© Politie Amsterdam-Amstelland