CDA

Van Ardenne: "Nieuw denken" over vrede en veiligheid omzetten in "nieuw handelen"

"Niet het thema "Nieuw handelen, maar het thema "Nieuw Denken" staat dit jaar centraal op het dertiende NIID-congres", aldus Tweede Kamerlid Agnes van Ardenne in haar inleiding op het NIID-congres op donderdag 27 oktober jl. in het Congresgebouw in Den Haag. "De term is opgetekend uit de mond van Staatssecretaris van Hoof toen hij tijdens het NIID-congres vorig jaar over het defensiematerieelbeleid van de toekomst sprak. Het deed mij toen al denken aan de heer Bommel - heer van stand voor wie geld geen rol speelt - die ideeenarmoede en na-aperij constateert, wanneer hij, eenmaal aangspoeld op het eiland Novo, met het nieuwe denken wordt geconfronteerd. In het stripboek van Marten Toonder met dit verhaal dragen de bewoners van het eiland Novo waar het nieuwe denken in zwang is allemaal maskers. Zij die geen maskers dragen zitten in de zogeheten nuttige instelling de Aanpassing........... voor een hersenspoeling.

"De term "nieuw denken" suggereert een beetje het onderscheid met ander denken, als zou dat vastgeroest of oubollig zijn. Met critici wordt zo wel heel gemakkelijk afgerekend.
Nu wil ik niet suggereren dat onze liberale bewindslieden op Defensie dit zouden willen doen. Ik wil hen evenmin van ideeënarmoede betichten; echter, nieuw denken en nieuw handelen blijken bij hen nog erg ver uit elkaar te liggen.
Zo zie ik tot mijn schrik in de Defensiebegroting 2002 dat er de komende jaren fors bezuinigd gaat worden op het wetenschappelijk onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma. (...) De vraag is hoe we het achterstallig onderhoud op personeel en materieel zo snel mogelijk kunnen inlopen. De vraag is hoe de technologiekloof tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten verkleind kan worden (...)
Wat mij betreft wordt er eerder meer dan minder geld in het wetenschappelijk onderzoek voor Defensie gestoken. Maar er is meer nodig. Het is tijd om definitief in te zetten op enerzijds de vermaatschappelijking en anderzijds de technologisering van onze krijgsmacht."

Van Ardenne: "Strategische samenwerking tussen Defensie en het bedrijfsleven is niet alleen van belang voor het versterken van kennis en technologie in ons land, voor een eigentijds personeelsbeleid en voor uitbesteding van bepaalde diensten, maar natuurlijk ook voor de aanschaf van wapens en wapensystemen. De Staatssecretaris is echter van mening dat in de A-fase geen overleg met het bedrijfsleven mag plaatsvinden. Ja, dan creëer je zelf je gemiste kansen!. Waarom zou je het defensie-bedrijfsleven en het Ministerie van Economische Zaken niet voorafgaande aan de behoeftestelling consulteren? Waarom zou je je bij voorbaat al niet oriënteren op de defensie- en civiele markt en op de nieuwste ontwikkelingen die gaande zijn? Het is toch bekend dat met name op het terrein van de technologische vernieuwingen de civiele industrie bijvoorbeeld microrobots en satellietcommunicatie zich momenteel vergaand ontwikkelt. Indien dit niet gebeurt dan wordt voorbijgegaan aan het belang van de Nederlandse defensie-industrie voor de Nederlandse economie en voor de krijgsmacht."

De hele inleiding van Agnes van Ardenne-van der Hoeven kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.