Ingezonden persbericht



Quantum behaalt een omzet 282 miljoen dollar en
een nettowinst van 10 miljoen dollar

Genève (Zwitserland), 26 oktober 2001 -- Quantum Corporation, een toonaangevend leverancier van producten en diensten voor databeveiliging en netwerkdata-opslag, heeft bekend gemaakt dat de totale omzet in het tweede kwartaal van het boekjaar 2002 (dat afgesloten werd op 30 september 2001) 282 miljoen dollar bedroeg. De proforma nettowinst over dat kwartaal bedroeg 10 miljoen dollar, dat is 0,06 dollar per verwaterd aandeel. In deze cijfers zijn de bijzondere lasten van 25 miljoen dollar netto niet inbegrepen, dit bedrag betreft uitgaven in verband met het eerder aangekondigde afstoten van Quantum's hard disk drive-activiteiten en de reorganisatiekosten van de afdeling DLT (Digital Linear Tape), alsmede andere lasten, die samenhangen met een acquisitie en met investeringen. Berekend volgens GAAP leed Quantum een netto-kwartaalverlies van 15 miljoen dollar, 0,10 dollar per aandeel.

Het resultaat kon ondanks de teruggang van de economie nog relatief gunstig blijven door de toegenomen verkoopcijfers van DLTtapes en de grotere inkomsten uit services. De verkopen van DLTtapes en services waren goed voor bijna veertig procent van Quantum's totale omzet, gunstig voor de balanscijfers en de cash flow. Zonder buitengewone lasten boekte Quantum in het verslagkwartaal een kaswinst van 25 miljoen dollar uit lopende operationele activiteiten, hetgeen resulteerde in een kaspositie van 344 miljoen dollar aan het eind van het kwartaal.

De Storage Solutions Group, bestaande uit Quantum's Data Protection- en Network Attached Storage-divisie, boekte een omzet van 76 miljoen dollar, dat komt neer op vijf procent groei ten opzichte van het vorige kwartaal.

Quantum wist in het tweede fiscale kwartaal zijn rol als leverancier van oplossingen voor data-opslag te verbreden, voornamelijk in zijn positie als marktleider bij geautomatiseerde tapesystemen en bij NAS (Network Attached Storage). Quantum kon het uitstaande park NAS-apparatuur vergroten met 115% vergeleken met het overeenkomstige kwartaal in het vorige boekjaar. Daarmee is Quantum de grootste NAS-leverancier. Services zijn de snelst groeiende inkomstenbron voor Quantum en leveren op jaarbasis 65 miljoen dollar op.

De omzet van de DLTape-groep was in het tweede kwartaal 125 miljoen dollar aan tape-drives (75.000 stuks). De verkoop van tape-media, zowel uit directe leveringen als afkomstig van licenties bedroeg 92 miljoen dollar, dertien procent meer dan het voorafgaande kwartaal.

De betekenis van de Super DLTape nam voor Quantum in het tweede kwartaal verder toe, er werd in aantallen vijftig procent meer verkocht dan in het eerste kwartaal.

De verwachtingen van Quantum voor de nabije toekomst hebben in sterke mate het stempel van de 11 september-gebeurtenissen meegekregen en een herstel van de terugslag wordt vooralsnog niet verwacht. De onderneming denkt enkele procenten minder omzet te behalen in het volgende kwartaal. De bruto-marge zal dan uitkomen op circa 35 procent, de operationele uitgaven (zonder proforma-aanpassingen) zullen naar verwachtingen licht stijgen. De (proforma) resultaten zullen dan ook waarschijnlijk rond het break-even-punt blijven.

Op langere termijn is door aantrekkende verkopen van Super DLTape drives en tape-cassettes en door uitbreiding van het services-aanbod een terugkeer van het rendement te verwachten. Quantum zal ook in groeimarkten voor data-opslag blijven investeren.

Quantum
Quantum Corporation (NYSE:DSS) is sinds 1980 uitgegroeid tot een vooraanstaand leverancier van tapeopslagsystemen die hoge prestaties leveren en zeer betrouwbaar, kostenbesparend en schaalbaar zijn. De producten van het bedrijf worden gebruikt voor het maken van back-ups, voor archivering en voor het herstellen van belangrijke zakelijke data. Quantum is de grootste leverancier van DLTtape-automatiseringssystemen, DLTtape-drives, Super DLTtape-drives en Snap Server-producten (voor netwerkopslagsystemen in werkgroepen). Tot 1 juli 2001 leverde de Network Attached Storage-divisie wereldwijd meer dan 75.000 Snap Servers.

In het boekjaar dat eindigde in maart 2001 behaalde de DLT en Storage Systems Group van Quantum een omzet van 1,4 miljard dollar.

Meer informatie:
Leigh Nixon
Public Relations
Quantum Corporation

00 1 (408) 944 65 38
leigh.nixon@quantum.com

Renee Budig
Investor Relations
Quantum Corporation

00 1 (408) 944-4451
renee.budig@quantum.com

Lubbers & De Jong B.V.
Marije Verdouw
e: marije@l-dj.nl
t: 00 31 (20) 421 05 65