Productschappen Vee, Vlees en Eieren

Persbericht 55, 26 oktober 2001

Franse interne marktbescherming volstrekt onacceptabel

De afspraken tussen franse boerenorganisaties en de franse rundvleesindustrie over onder meer een importstop van een maand voor al het buitenlandse rundvlees is volstrekt onacceptabel. De PVE doen een dringend beroep op de Nederlandse en Europese overheden om Frankrijk hierover onmiddellijk tot de orde te roepen.

Het beschermen van de eigen, interne rundvleesmarkt via onderlinge afspraken over minimum rundvleesprijzen gaat ten koste van de overige EU-lidstaten en druist in tegen alle principes van de interne Europese markt. Als Nederland en de EU deze stap van lidstaat Frankrijk accepteren, is een precedent geschapen en is het vrije verkeer van goederen als één van de economische pijlers van de Europese Unie op het spel gezet. Het voor korte tijd overeind houden van de eigen rundvleesmarkt via prijs- en importmaatregelen is ook niet in het belang van Frankrijk als exportland en is een kunstgreep die op de lange duur volstrekt averechts zal uitpakken.

De PVE bekijken op dit moment welke stappen er samen met de betrokken Nederlandse branche-organisaties genomen kunnen worden. Te denken valt daarbij aan het toetsen van de genoemde EU-regels voor het vrije verkeer van goederen en van de kartelwetgeving.

Nederland voert op jaarbasis zo'n 80.000 ton rund- en kalfsvlees naar Frankrijk uit. Deze export vertegenwoordigt een handelswaarde van circa 600 miljoen gulden. De Nederlandse rundvleesprijs ligt overigens nog lager dan die in Frankrijk.