Vlaamse overheid

overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.
Mime-Version: 1.0


--2944102.1004101396758.JavaMail.belga.s001464
Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering verleent Hugo Van Wesemael eervol ontslag als directeur-generaal van de Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn. Op 1 januari 2002 wordt hij opgevolgd door Ingrid Lieten.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van ministerieel besluit tot wijziging van het technisch reglement voor de exploitatie van de vliegtuigen in het handelsluchtvervoer met een hoogst toegelaten totaalgewicht van 5700 kg en meer. Met deze wijziging wordt het reglement aangepast aan de Europese technische voorschriften en administratieve procedures.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt een typeovereenkomst principieel goed die beleidsplannen en subsidies voor de jaren 2000-2002 van 21 centra voor Geestelijke Gezondheidszorg regelt.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het voorontwerp van Koninklijk Besluit tot benoeming van 8 binnenlandse ereleden van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van Belgi=EB.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Het voorontwerp van decreet op het Vlaamse Jeugdbeleid werd door de Vlaamse regering op 13 juli 2001 principieel goedgekeurd. Het decreet zal het decreet van 1998 op het landelijk georganiseerd jeugdwerk vervangen, een decretale basis geven aan een aantal experimenten en instrumenten m.b.t. het jeugdwerk, en voorzien in de oprichting van een steunpunt voor het jeugdbeleid en een vzw Jeugdraad voor de Vlaamse Gemeenschap. Het principieel goedgekeurde voorontwerp van decreet werd voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het voorontwerp van decreet opnieuw voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Voor de renovatie en de restauratie van de Brusselse Beursschouwburg werd door de Vlaamse regering in 1999 een studieopdracht gegeven aan een ontwerpteam architecten. Daarvoor werd 1.042.630 euro (42 miljoen fr.) aan erelonen voorzien. Een van de adviesbureau's uit het ontwerpteam heeft zich echter teruggetrokken en werd vervangen door een ander. Deze vervanging vergt een reeks bijkomende prestaties zodat het nog ter beschikking staande bedrag aan erelonen onvoldoende is. Daarom besliste de Vlaamse regering 20.756,62 euro (837.320 fr.) extra erelonen toe te kennen.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een besluit goed dat het decreet van 13 juli 2001 tot stimulering van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid uitvoert. Het besluit regelt de modaliteiten voor de beleidsplannen van het algemeen cultuurbeleid, de bibliotheek en het cultuurcentrum, en de procedure van het indienen van die beleidsplannen. Daarnaast legt het ook de voorwaarden en procedure voor subsidi=EBring vast. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisa- ties keurt de Vlaamse regering het ontwerpbesluit in verband met de salarisschalen en de concordantie van de ambten van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel van de Hogere Zeevaartschool opnieuw principieel goed. Hetzelfde besluit regelt ook de concordantie van de ambten, de vaststelling van de loopbaanstructuur en van de salarisschalen van het admi- nistratief en technisch personeel. Het ontwerpbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Het Gemeenschapsonderwijs en de representatieve vereni- gingen van de inrichtende machten konden voor de school- jaren 1998-1999 en 1999-2000 beschikken over een aantal onderwijspersoneelsleden met verlof wegens opdracht met het oog op het verlenen van begeleiding van de vorming en de ondersteuning van de scholengemeenschappen. De Vlaamse regering beslist nu, na advies van de Raad van State, dit stelsel te verlengen voor de schooljaren 2000- 2001 en 2001-2002, met het oog op de verdere afwerking van de hervorming van het secundair onderwijs.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering de voortzetting van het PC/KD-programma voor het schooljaar 2001-2002 definitief goed. Het PC/KD-programma heeft tot doel innovatie in het onderwijs aan te moedigen door het gebruik van informatie- en
communicatietechnologie. Met de PC/KD-subsidies kunnen de scholen zelf beslissen welke ICT-uitrusting ze aankopen of huren, voor zover het gaat om hardware en randapparatuur, software of kosten voor internetaan- sluiting. Ze kunnen de middelen ook gebruiken voor nascholing om de leerkrachten vertrouwd te maken met het gebruik van ICT in de klas. Voor dit jaar wordt de oor- spronkelijke doelgroep uitgebreid met de drie laagste leerjaren van het lager onderwijs en de kleuters vanaf 4 jaar. De totale kostprijs wordt voor 2001 geraamd op 23.920.970 euro (965 miljoen fr.). In het Basisonderwijs komt dat neer op 16,44 euro (663 fr.) per leerling, in het secundair onderwijs op 29,25 euro (1180 fr.) per leerling.


* * *

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten in een aantal reglementaire bepalingen inzake onderwijs de bedragen die nog in Belgische frank aangegeven zijn vervangen worden door bedragen in euro. Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten keurt de Vlaamse regering principieel een aanpassing van de reglementering in die zin goed voor wat het leerlingenvervoer, de nascholing, het hoger onderwijs, het volwassenenonderwijs en de bezoldiging betreft. Het besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een aantal aangepaste voorwaarden en regels goed voor de subsidi=EBring van permanente vorming en opleiding voor werkenden en bedrijven. De aanpassingen komen er na het verschijnen van de Europese vrijstellingsverordening betreffende opleidingssteun. De vroegere voorwaarden en regels worden aan deze Europese verordening aangepast.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering principieel 2 ontwerpbesluiten goed met aanpassingen voor wat ruilverkaveling in der minne en ruilverkaveling uit kracht van wet betreft. Het gaat om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro, transparantie-afrondingen en een aantal administratieve vereenvoudigingen. De ontwerpbesluiten worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering verklaart de terreinen La Floridi=EBnne in Gent tot site zodat de gehele sanering kan aangevat worden op basis van het strategisch belang van de Gentse haven. Het gaat om terreinen in het
havenuitbreidingsgebied van Gent die zwaar verontreinigd zijn door onder meer zware metalen, cyaniden en sulfaten. De terreinen werd in 1975 door de stad Gent aangekocht voor de uitbreiding van de haven. Eind juni van dit jaar bereikten Vlaams minister voor leefmilieu en landbouw Vera Dua en de Gentse schepen van leefmilieu Lieven De Caluwe een akkoord rond de sanering van de industri=EBle site. Het is de bedoeling om in 2002 met de werken van start te gaan.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering keurt het ontwerpdecreet goed houdende de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Overheid en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 1999. Het ontwerpdecreet werd aangepast conform de opmerkingen van het Rekenhof. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

Na advies van de Raad van State en van de Vlaamse Adviescommissie Economische Boekhouding Vlaamse Openbare Instellingen =E9n met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002 beslist de Vlaamse regering tot aanpassing van haar besluit van 21/5/1997 betreffende een de ge=EFntegreerde economische boekhouding en budgettaire rapportering voor de Vlaamse openbare instellingen (VOI).


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002 keurt de Vlaamse regering een voorontwerp van besluit goed dat de invoering van de euro in de Vlaamse regelgeving voor het beleidsveld Ruimtelijke Ordening regelt. Het voorontwerp van besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de afschaffing van de uitzendingen door derden, voorzover die op de VRT-radio en -televisie door politieke verenigingen worden verzorgd, met ingang van 1 januari 2002 principieel goed. Met deze beslissing geeft ze uitvoering aan het decreet van 6 juli 2001. Dit voorontwerp van besluit wordt nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering beslist de lijst met personeelsleden bevoegd voor het opvragen van inlichtingen en documenten aan de omroepen van of erkend door de Vlaamse overheid te actualiseren. Het gaat om personeelsleden van de administratie Media, afdeling Media-innovatie en Mediavergunningen.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt het samenwerkingsakkoord tussen Vlaanderen en Tsjechi=EB goed.


* * *

Onder co=F6rdinatie van het departement Algemene Zaken en Financi=EBn (AZF) werd binnen het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een taskforce opgericht om de personeelsoverheveling van het federale niveau als gevolg van de Lambermontakkoorden te organiseren. In verband daarmee keurt de Vlaamse regering een aantal standpunten goed. Ze hecht ook haar goedkeuring aan de voorgestelde principes inzake de over te dragen statutaire personeelsleden en inzake verlenging van contracten en mogelijke vervangingswervingen van de over te dragen contractuele personeelsleden.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Het decreet van 19 december 1996 betreffende het Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) behelst onder meer dat voor de voornaamste afzetsectoren (sierteelt, eieren, melk, .) van de producenten en telers een beperkte verplichte bijdrage gevorderd kan worden. Die bijdragen komen voor de betrokken sectoren in een promotiefonds dat dan wordt aangewend om de afzet en de verkoop van de producten van die betrokken sectoren te stimuleren door diverse promotie-acties. Met het oog op de definitieve invoering van de euro beslist de Vlaamse regering de bijdragen om te zetten in euro en worden de bijdragen van de potplantenkwekers en de azaleatelers gewijzigd.


-----
einde

-----


---