Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
26 oktober 2001

GEZINSHERENIGINGSBELEID MET MINDERJARIGE KINDEREN
HERIJKT

Vreemdelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben gekregen kunnen hun minderjarige kinderen naar Nederland laten komen als zij voldoen aan het inkomensvereiste en de openbare-ordetoets. Het aantonen van de feitelijke gezinsband ofwel het vaststellen van de morele en financiële zorg voor de achtergebleven kinderen is voortaan alleen vereist als het verzoek om hereniging pas na vijf jaar wordt gedaan. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie mee ingestemd.

Het voorstel doet recht aan het principe dat ouders en kinderen bij elkaar horen en dat slechts in uitzonderlijke gevallen geoordeeld kan worden dat de gezinsband verbroken is. Hierdoor worden schrijnende situaties voorkomen als de ouder niet kan aantonen dat hij/zij gedurende de scheiding de morele en financiële zorg over het kind heeft gehouden. Bij aanvaarding van het voorstel zal Nederland in EU-verband niet langer in een uitzonderingspositie verkeren.

Op grond van het voorstel zullen naar verwachting jaarlijks maximaal 800 minderjarige kinderen meer tot Nederland worden toegelaten.

RVD, 26.10.2001