Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
26 oktober 2001

INNOVATIEBELEID VOOR DE SECTOR LAND- EN TUINBOUW

Voor de ontwikkeling van een duurzame, veilige en transparante land- en tuinbouw en een aantrekkelijke groene ruimte is het nodig dat innovatie een vaste plaats krijgt in het beleid van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV). Innovatie schept nieuwe perspectieven voor ondernemers. Leidend beginsel daarbij is maatschappelijk verantwoord handelen. Dit blijkt uit de beleidsbrief "Innovatie: Sleutel tot verandering" die door de ministerraad is vastgesteld. De beleidsbrief vormt een nadere uitwerking van de visie die het kabinet heeft neergelegd in de nota "Voedsel en groen".

Het kabinet legt de verantwoordelijkheid voor innovatie primair bij het bedrijfsleven en de maatschappij, zoals dat ook het geval is op de terreinen voedselveiligheid en dierenwelzijn. Het voorgestelde innovatiebeleid zal uit bedrijfsleven en samenleving voortkomende initiatieven stimuleren en steunen. Dat zal enerzijds gebeuren door zogenaamd "innovatiebewust" beleid. Daaronder verstaat het kabinet onder andere het stimuleren van het innovatiedebat, versterking van kennis en vaardigheden van agro- ondernemers, de vorming van clusters en netwerken in de groene ruimte plus het wegnemen van innovatiebelemmerende wet- en regelgeving. Het ministerie van LNV heeft voor dit beleid jaarlijks 16,8 miljoen euro gereserveerd.

Daarnaast is sprake van een zogenaamd "innovatiegericht" beleid. Het gaat dan om directe deelname van de overheid aan innovatieprojecten die een concreet publiek belang dienen. Jaarlijks zullen op dit terrein een aantal thema's worden geformuleerd. Voor 2002 gaat het onder andere om de perspectieven van de veehouderij, de veranderingen in het landelijk gebied, de voedselveiligheid en de bescherming van visserijbestanden. Hiervoor is 15 miljoen euro per jaar beschikbaar.

Het kabinet benadrukt in de Innovatiebrief dat het beleid niet is bedoeld om gedetailleerde doelen op lange termijn vast te stellen. "We kunnen de richting aangeven, maar niet de weg er naar toe," aldus het kabinet. De voortdurende veranderingen van normen, waarden en politieke opvattingen dwingen tot een innovatieve leerstrategie. Volgens het kabinet is innovatie in dat perspectief de meest creatieve en effectieve manier om de weg richting duurzame landbouw te verkennen.

RVD, 26.10.2001