Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

29 oktober 2001

Scholing bijstandsgerechtigden gericht op werk

Om de kansen op werk voor bijstandsgerechtigden te vergroten, krijgen gemeenten betere mogelijkheden voor de scholing van mensen met een bijstandsuitkering die de noodzakelijke kwalificaties missen om direct aan het werk te komen. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat in deze wijziging van de scholingsmogelijkheden voor bijstandsgerechtigden voorziet.

Scholing kan alleen worden toegestaan als vastgesteld is dat betrokkene zich aantoonbaar heeft ingespannen passend werk te vinden, maar daar niet in is geslaagd. In dat geval kan de gemeente om de kans op passend werk te vergroten, scholing aanbieden. Voorwaarde daarbij is dat de scholing gericht is op werk en dat deze niet langer duurt dan twee jaar.

Meer ruimte voor maatwerk voor de arbeidsinschakeling van bijstandsgerechtigden past in de bestuurlijke afspraken die met de Vereniging Nederlandse Gemeenten in het kader van de 'Agenda voor de Toekomst' zijn gemaakt. Inzet daarvan is dat bijstandsgerechtigden sneller aan het werk gaan of maatschappelijk actief worden.

De ministerraad heeft er mee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 26.10.2001