Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/290
Den Haag
26 maart 2001

Informatie-uitwisseling in de strijd tegen fraude in de EU

Op 25 en 26 oktober hebben fraudebestrijders van 27 Europese landen in IJmuiden gesproken over het intensiveren van de samenwerking in Europees verband. Dit vond plaats tijdens een seminar dat werd georganiseerd door het Europese bureau voor fraudebestrijding OLAF en de FIOD-ECD. Dit geheel vond plaats onder voorzitterschap van  mr. H.J. Haverkamp, directeur FIOD-ECD. Aan het seminar hebben ongeveer 120 specialisten van diverse douane- en opsporingsinstanties van EU-lidstaten en toetredende landen deelgenomen.

De hoofddoelstelling van het seminar was het beter bestrijden van fraude in de EU door de internationale samenwerking te versterken. Het thema was kennis- en informatie-uitwisseling over werkwijzen en methodieken bij de opsporing van grensoverschrijdende fraude, zoals overtreding van de antidumpingwetgeving en smokkel.

Dit seminar werd geopend door staatssecretaris Bos van Financiën. Verder hebben vertegenwoordigers van de OLAF en de verladersorganisatie FENEX, naast enkele fraudebestrijders uit verschillende EU-lidstaten hun visie gegeven op een succesvolle samenwerking in strijd tegen fraude. In diverse werkgroepen zijn onderwerpen als risicoanalyse, informatieverzameling, sturing van het opsporingsproces, de internationale samenwerking en de relatie met justiële autoriteiten aan de orde gesteld.

De deelnemers concludeerden dat de internationale informatie-uitwisseling essentieel is voor effectieve en gezamenlijke bestrijding van fraude in de EU en benadrukten de coördinerende rol van de OLAF. Daarnaast dienen activiteiten, zoals het leren van elkaars ervaringen en resultaten in opsporing en vervolging, te worden ingezet mede ter ondersteuning van de toetredende lidstaten. De uit het seminar voortgekomen aanbevelingen zijn aangeboden aan de OLAF.

De speech van staatssecretaris Bos van Financiën staat op de internetsite van het ministerie: www.minfin.nl/SpeechBos26102001.doc

Woordvoerder: mw. drs. F.J. Hermie, semadigit 06 575 117 71