Ministerie van Financien

Persbericht

No 01/289
Den Haag
26 oktober 2002

Geld voor terrorismebestrijding

Minister Zalm heeft vandaag een brief aan de Tweede Kamer gezonden over de budgettaire gevolgen van de terrorismebestrijding. Bijgaand de integrale tekst van deze brief.

"Bij brief van 5 oktober 2001 (kenmerk 5125137/501/RD) is u het Actieplan Terrorismebestrijding en Veiligheid aangeboden. In het actieplan is een meer gedetailleerde uitwerking van de budgettaire gevolgen van het plan aangekondigd. Bijgaand treft u deze uitwerking voor dit jaar en komende jaren aan. Per begrotingshoofdstuk zijn de consequenties aangegeven, waarbij tevens de actiepunten uit het actieplan zijn vermeld, waaruit die voortvloeien. Het totale budgettaire beslag van het actieplan bedraagt ca. fl. 200 miljoen (¤ 90 miljoen) structureel. In 2001 zullen reeds uitgaven plaatsvinden tot een bedrag van fl. 63 miljoen (¤ 28,6 miljoen).

De budgettaire gevolgen voor 2002 kunnen als volgt worden samengevat. Ik hanteer hierbij de hoofdstukindeling van het actieplan. Het extra budgettair beslag voor additionele inspanningen om de terrorismedreiging effectiever te kunnen weerstaan en terroristische misdrijven te kunnen voorkomen (preventie) zal in totaal fl. 23,3 miljoen (¤ 10,6 miljoen) bedragen. In dit bedrag is eveneens de personele uitbreiding van de Binnenlandse Veiligheidsdienst verwerkt. Voor bewaking, beveiliging en openbare orde zal additioneel fl. 49,7 miljoen (¤ 22,6 miljoen) worden uitgetrokken. In dit bedrag zijn tevens extra maatregelen ter beveiliging van het Binnenhof en het Catshuis verwerkt. Uitbreiding van opsporings- en vervolgingscapaciteit en verscheidene technologische maatregelen zullen fl. 48,7 miljoen (¤ 22,1 miljoen) vergen. Ten behoeve van het waarborgen van de integriteit van de financiële sector in relatie tot terrorismebestrijding zal fl. 24 miljoen (¤ 10,9 miljoen) extra worden uitgetrokken. Voor de bestrijding van NBC-terrorisme wordt een bedrag van fl. 32,7 miljoen (¤ 14,8 miljoen) uitgetrokken. De uitbreiding van de bijzondere bijstandseenheden zal, tenslotte, tot een addioneel beslag van fl. 11,6 miljoen (¤ 5,3 miljoen) leiden. De budgettaire gevolgen 2001 zullen worden verwerkt in de 2e suppletore wetsontwerpen, die in het kader van de Najaarsnota zullen worden ingediend. De gevolgen voor de ontwerpbegrotingen 2002 zullen worden verwerkt in nota's van wijziging of, indien de desbetreffende begroting door uw Kamer al is geautoriseerd, in de 1e suppletore wet 2002."

De brief en bijlage zijn tevens te vinden op de internetsite van het ministerie van Financiën: http://www.minfin.nl/irf01-595.doc