Gemeente Lisse

EURONIEUWS
Consumentenpakketten ruim gedistribueerd
Vanaf 14 december
kan iedereen zogenaamde 'consumentenpakketten' met euro's kopen. Deze pakketten, met een guldenwaarde van 25,00, worden verkocht door alle banken en een groot aantal winkels.

Met de distributie en verkoop van de consumentenpakketten verwacht het Nationaal Forum voor de introductie van de euro dat consumenten snel aan de munten gewend zijn. Ook zullen eventuele wachttijden in winkels beperkt blijven wanneer consumenten gepast in euro's betalen. Ieder pakket bestaat uit:

4 munten van 0.01
3 munten van 0.02
5 munten van 0.05
5 munten van 0.10
5 munten van 0.20
5 munten van 0.50
3 munten van 1.00
2 munten van 2.00

De 32 euromunten hebben een waarde van 11,35, in guldens 25,01.

De twaalf landen die de euro invoeren krijgen straks euromunten en
-bankbiljetten van dezelfde waarde. In elk land komen er zeven bankbiljetten - van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro - en acht munten: 1 en 2 euro en 1, 2, 5, 10, 20 en 50 (euro)cent. De eurobankbiljetten zien er overal hetzelfde uit. De munten hebben steeds één zijde met een nationaal kenmerk; de andere zijde is in alle landen hetzelfde. Maar ook al zien ze er verschillend uit, u kunt met alle euromunten betalen in alle landen die de euro hebben ingevoerd. U moet dus ook euromunten uit andere landen accepteren. Afbeeldingen van de euromunten en eurobankbiljetten vindt u op www.euro.nl.

Krijgt Nederland ook euro's die zijn uitgegeven door andere landen in het eurogebied?
Vanaf de uitgifte zijn alle euromunten en -bankbiljetten wettig betaalmiddel in alle landen die de euro hebben ingevoerd. De verschillende nationale euromunten gaan door elkaar circuleren, want ze zijn in alle landen die de euro invoeren geldig, ongeacht het land waar ze vandaan komen. Burgers, winkeliers en andere ondernemers mogen geen onderscheid maken naar het land waar de munt vandaan komt. Omdat de banken en het Nationaal Forum voor de introductie van de euro gratis folders en brochures verspreiden met afbeeldingen van alle nationale euromunten erin, zal het makkelijk zijn om de 'vreemde' euromunten te herkennen.

Vanaf 1 januari 2002 overal met euros betalen
Vanaf 1 januari 2002 is de euro wettig betaalmiddel in alle twaalf eurolanden. Betalingen in euromunten en -bankbiljetten kunnen dus niet worden geweigerd. U kunt met de nieuwe eurobankbiljetten en euromunten direct overal betalen, in Nederland en in de andere landen die de euro invoeren. In januari 2002 schakelt Nederland volledig over van de gulden naar de euro. Als iedereen snel met euro's betaalt - en liefst gepast - is de omschakeling binnen één à twee weken een feit. Betaal niet met euro's en guldens tegelijk. Dat vergt extra tijd bij het afrekenen en wisselen. Hierdoor kunnen rijen ontstaan bij de kassa.

Buitenlands geld omwisselen
In de eerste maanden van 2002 worden ook de nationale valuta's van de andere elf landen die de euro invoeren uit circulatie genomen. Uiterlijk per 1 maart 2002 zijn deze geen wettig betaalmiddel meer. Tot 1 maart 2002 kunt u buitenlands geld uit België, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal en Spanje nog in het betreffende land uitgeven. In Ierland kunt u met het Ierse pond betalen tot 9 februari 2002, in Frankrijk met de Franse frank tot 17 februari 2002.

U kunt bankbiljetten uit de andere eurolanden tot 1 april 2002 bij uw bank omwisselen of op uw eigen rekening storten. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht. Bij kantoren van de Nederlandsche Bank kunt u tot 1 april 2002 bankbiljetten uit andere eurolanden zonder kosten omwisselen. In beide gevallen wordt altijd omgerekend tegen de officiële eurokoers, bestaande uit zes cijfers.

Buitenlands muntgeld kunt u in Nederland meestal niet meer terugwisselen. Daarom worden er vanaf 1 september 2001 tot eind januari 2002 in heel Nederland inzamelingsacties gehouden voor overgebleven buitenlandse munten (en bankbiljetten). Nationale Eurocollecte/Coins for Care organiseren samen deze acties. Er worden collectebussen geplaatst bij banken, in winkels, in sportkantines en bij tankstations. Ook wordt van 14 tot 26 januari 2002 een huis-aan-huiscollecte gehouden. De opbrengst gaat naar meer dan honderd erkende goede doelen in heel Nederland.

Ministaten krijgen eigen euro
Naast de 12 deelnemende eurolanden (DING FLOF BIPS = Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk België, Italië, Portugal, Spanje) krijgen ook San Marino, Monaco en Vaticaanstad eigen euromunten. Hoewel geen van deze drie ministaten lid is van de Europese Unie, zullen zij ieder de acht verschillende denominaties uitgeven. Uiteindelijk zullen er daardoor in totaal 15 varianten komen. San Marino is het verst met de introductie en productie van de euro. In de 30.000 inwoners tellende republiek (in de buurt van het Italiaanse Rimini) betaalt men nu in lires met eigen opdruk. De kans dat u een Sanmarinese euromunt in uw portemonnee treft is klein, de meeste zullen in albums van verzamelaars verdwijnen.

In de hal van het gemeentehuis vindt u verschillende folders over de Euro. Alle voorlichtingsmaterialen zijn ook te bestellen via www.euro.nl of telefonisch: 0800-1521.

Informatie afkomstig van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro
VERKEER EN VERVOER
Wegonderhoud
In verband met wegonderhoud wordt een aantal wegen de komende maanden tijdelijk en gedeeltelijk afgesloten. Het gaat om de Ruishornlaan, Johan Vermeerstraat, Grevelingstraat, Evertsenstraat, Nassaustraat, Westerdreef en de Heereweg. De afsluitingen vinden naar verwachting plaats tussen week 42 en week 5.

---
WET MILIEUBEHEER
Melding verandering inrichting
Burgemeester en wethouders hebben een melding verandering inrichting op grond van art. 8.19 van de Wet milieubeheer ontvangen van:


- Jachthaven De Poel B.V. te Lisse - voor een jachthaven met showroom, appartement en parkeerterrein aan de 3e Poellaan 101. Het bedrijf meldt dat de bedrijfsvoering en de indeling van de bedrijfshal en buitenterrein veranderen.

Wij verklaren dat deze veranderingen niet leiden tot andere of grotere nadelige gevolgen voor het milieu dan die de inrichting ingevolge de vergunning en de daaraan verbonden beperkingen en voorschriften mag veroorzaken.
Inzage
De melding en de overige van belang zijnde stukken liggen van 26 oktober 2001 t/m 6 december 2001 ter inzage bij de afdeling Milieu en Bouwkunde:


- op werkdagen van 08.30-12.30 uur en


- (na telefonische afspraak, telefoon 433182) op werkdagen van 13.00-17.00 uur en iedere donderdagavond.

Op verzoek kunt u een mondelinge toelichting op de stukken krijgen.

Bezwaar
Tegen deze beschikking kunt u binnen zes weken, gedurende de periode van terinzagelegging, bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Lisse, Postbus 200, 2160 AE Lisse.

De beschikking wordt onmiddellijk na de beroepstermijn van kracht tenzij vóór deze datum een verzoek om schorsing of voorlopige voorziening is gedaan. Een dergelijk verzoek kunt u gelijktijdig met of na het indienen van een bezwaarschrift doen. Dit verzoek moet u richten aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. De beschikking wordt in dat geval niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.
---
BOUWEN EN WONEN
Onherroepelijk worden bestemmingsplan
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 10 oktober 2001 uitspraak gedaan over het bestemmingsplan LisseRond, 1e herziening. Met dit besluit is het beroep, dat is ingediend tegen de door Gedeputeerde Staten op 16 mei 2000 verleende goedkeuring, ongegrond verklaard.

Het bestemmingsplan is nu onherroepelijk geworden. Het plan ligt ter inzage bij de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting.

Toelichting
Deze publicatie vloeit voort uit artikel 31 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de bouw van een Urban Villa en woningen nabij de Oever van de Ringvaart in het uitbreidingsgebied LisseRond.
Aanvragen
Aanvragen om bouw- en/of sloopvergunningen en melding van een bouwvoornemen zijn ingekomen van:
Händelstraat 34 uitbreiding basisschool wijziging op vergunning 2000/5594
Heereweg 180 gedeeltelijk slopen opstallen
Essenlaan 7A bouwen opslagloods
Voorgenomen vrijstellingen
Rooversbroekdijk 86 vergroten woning
Het bouwplan ligt van 26 oktober t/m 8 november 2001 ter inzage. Als u bedenkingen heeft tegen het verlenen van een vrijstelling dan kunt u dit uiterlijk 8 november 2001en uitsluitend schriftelijk melden bij het college van burgemeester en wethouders.
Heereweg 276 plaatsen pergola-erfafscheiding
Het bouwplan ligt van 26 oktober t/m 22 november 2001 ter inzage. Als u bedenkingen heeft tegen het verlenen van een vrijstelling dan kunt u dit uiterlijk 22 november 2001en uitsluitend schriftelijk melden bij het college van burgemeester en wethouders. Besluiten
Verleende bouw- en/of sloopvergunningen en positieve reacties op meldingen van een bouwvoornemen.
Krelagestraat 68 bouw dakkapel achterzijde
Fazantstraat 33 en 35 vergroten berging nr. 35, plaatsen carport nr. 33
Waterman 23 vergroten woning
Mendeldreef 57 bouw erker
Catharijnelaan 46 bouw tuinhuis
Geraniumstraat 41 vergroten berging
Vivaldistraat 1 t/m 33A slopen delen winkelcentrum
1e Poellaan 26B vernieuwen berging + tuinmuur

Bent u van mening dat u door één of meerdere besluiten in uw belang bent getroffen? Dan kunt u daartegen schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. U moet dat doen binnen 6 weken na de dag dat de vergunning of de reactie op de melding naar de aanvrager is verzonden. Wilt u precies weten wanneer het besluit is verzonden? Neemt u dan contact op met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting.
Voor alle informatie over bouwplannen, vrijstellingen en vergunningen en voor inlichtingen over bouwen kunt u van maandag t/m vrijdag van 08.30 t/m 12.30 uur terecht bij deze afdeling, kamer 119 of u belt (0252) 433170.

---
DIVERSEN
Hondenpoep, ruim op die troep!
Wie een hond uitlaat op de openbare weg is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verplicht de hondenpoep direct op te ruimen. U kunt dit doen met een hondenpoepschepje of een plastic zakje. Helaas blijkt keer op keer dat vele hondenbezitter zich niet aan deze regel houden met als gevolg dat wij regelmatig klachten ontvangen. Velen ondervinden namelijk overlast van de hondenuitwerpselen op straten en stoepen. Ook op openbare groenstroken, waar dikwijls kinderen spelen, laten sommige honden­ eigenaren de uitwerpselen liggen. Héél vervelend dus! Wie de rommel niet opruimt, wordt daar -terecht- door anderen op aan gekeken. Het is slechts een kleine moeite, dus: hondenpoep, ruim op die troep! Wie dat niet doet loopt de kans bekeurd te worden. Het niet opruimen kan u op een boete komen te staan van circa 60,- ( 27,23)! Gratis opruimmiddel
Wij willen u het opruimen graag gemakkelijk maken. Daarom staan er verspreid over het dorp 51 hondenpoepbakken waarin u de rommel kunt deponeren. In de (winkel)centra staan nog eens vijf depodogs, hondenpoepbakken waaraan plastic zakjes hangen waarmee de uitwerpselen eenvoudig en hygiënisch van de straat kunnen worden opgeruimd. Hebt u nog geen hondenpoepschepje of is de oude kapot? Dan kunt u deze gratis afhalen bij Openbare Werken, Vennestraat 3 tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur.
Geen opruimplicht
Wij hebben enkele plaatsen aangewezen waar u uw hond kunt uitlaten zonder dat u verplicht bent de uitwerpselen op te ruimen. Dit geldt voor de volgende plaatsen:
de dijk langs de Ringvaart vanaf de ijsbaan tot de Bizetstraat (als er geen schapen lopen)
de dijk langs de Greveling (Bizetstraat tot Ruishornlaan) een gedeelte van de dijk langs de Rijnsloot (Ruishornlaan tot Ooievaarstraat)
Ringvaartdijk vanaf Barentszstraat tot Grote Beer de dijk langs de Zandsloot (Grote Beer tot Oranjelaan) De precieze aanduiding van deze locaties staat aangegeven in de hondenkaart die alle hondenbezitters vorig jaar hebben ontvangen en die wordt uitgereikt wanneer u een nieuwe hond aanmeldt. Hebt u nog geen kaart? Belt u dan even met de afdeling Financieel Beleid en Belastingen, telefoon (0252) 433 153.
Van 28 oktober tot en met 3 november a.s. heeft Diabetes Fonds Nederland vergunning om te collecteren.
Lisse, 24 oktober 2001