Ingezonden persbericht

ACTIE MOSLIMVROUWEN SLAAT AAN EN BREIDT ZICH UIT

DEN HAAG, 26-10-2001 -- De Actie voor Vrede en Dialoog, die vorige week vrijdag van start ging, is een succes. Op initiatief van Al Nisa, een stichting voor Nederlandstalige moslimvrouwen, werden na afloop van het vrijdagsgebed werden speldjes met een symbool voor Vrede en Dialoog uitgereikt. De dragers van de speldjes geven hiermee aan voorstander te zijn van een samenleving in vrede en dialoog. Inmiddels zijn zo'n 35.000 speldjes verspreid over een groot aantal moskeeën en ontmoetingscentra voor moslims. Nu ook een groot aantal niet-islamitische organisaties zich bij de actie hebben aangesloten, is besloten om deze actie voort te zetten.

De actie is door veel islamitische organisaties en hun achterban met enthousiasme ontvangen. Ook elders waren de reacties veelal uiterst positief. ,,Hierop hebben wij gewacht!", was een veelgehoorde reactie toen Haci Karacaer (directeur Milli Görüs Nederland) en Fatima Elatik (PVDA-gemeenteraadslid) de speldjes opspelden bij Amsterdamse gemeenteraadsleden.

Samen verder

Hiermee heeft Al Nisa haar eerste doel bereikt: het leveren van een bescheiden bijdrage aan het bijstellen van het onjuiste beeld over de Islam als ware het een naar terrorisme en oorlog neigende godsdienst.

Daarmee is echter nog geen eind gekomen aan de actie. In antwoord op het enthousiasme waarmee op de actie is gereageerd en met het doel om de gemeenschappelijkheid waar vrede en dialoog om vragen verder te benadrukken, wordt de actie na vandaag niet alleen voortgezet, maar breidt zij zich bovendien verder uit over een groot aantal niet-islamitisch organisaties. Vanaf vandaag nemen de hieronder genoemde maatschappelijke en religieuze organisaties deel aan de gezamenlijke actie voor Vrede en Dialoog. Daarnaast blijft stichting Al Nisa doorgaan met andere geïnteresseerde organisaties uit te nodigen om zich bij de actie aan te sluiten. Tevens zullen in de komende tijd nieuwe activiteiten in het kader van Vrede en Dialoog worden ontwikkeld om de actie nog meer inhoud en bekendheid te geven, om aan te geven dat alle inwoners van Nederland, zowel moslim als niet-moslim, streven naar een samenleving in vrede en dialoog.

Deze actie wordt o.m. ondersteund door de volgende organisaties: Brabantse Islamitische Raad (BIR) Euro-mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling (EMCEMO) Franciscaanse Beweging in Nederland Humanistisch Overleg Mensenrechten Humanistisch Verbond Inspraak Orgaan Turken (IOT) Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) Islamitische Scholen Besturen Organisatie (ISBO) Kerk en Vrede Kerk en Wereld Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) Landelijke Vereniging van Anti-discriminatiebureaus en Meldpunten Milli Görüs (MGN) Nederlandse Islamitische Federatie (NIF) Nederlandse Moslim Raad (NMR) Oecumenisch Vrouwennetwerk Noord-Holland (OVN) Pauluskerk Rotterdam Platform Dochters van Hagar en Sarah Platform Wereldvrouwenmars Utrecht Raad voor Religies en Levensbeschouwingen in Rotterdam Rabbijn A. Soetendorp Rabbijn D. Lilienthal Rabbijn M. ten Brink Rabbijn R. Bar-Ephraim Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs (SMT) SOW-kerken - afdeling Ontmoeting met moslims Stedelijke Marokkaanse Raad Amsterdam Stichting Haags Islamitisch Platform (SHIP) Stichting Islam en Dialoog Stichting Moslimvrouwen Dar al-Arqam, Rotterdam Stichting Oecumenische Vrouwensynode Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) Stichting Promotie door Arabische en Turkse Vrouwen en Gezinnen Stichting voor Kerkelijke Sociale Arbeid Rotterdam Stuurgroep Islam en Burgerschap Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties in Nederland (UMMON) Vrouwen voor Vrede, Werkgroep Internationale Contacten www.moslima.nl Young Woman's Christian Association (YWCA) Nederland

Bestellingen: Stichting Al Nisa, (020) 421 81 50, stichtingalnisa@hotmail.com



Ingezonden persbericht